Pacientce vpíchla vzduch do žíly, tvrdí obžaloba. ‚Nezabila jsem ji,‘ brání se ošetřovatelka

20. únor 2018

AKTUALIZOVÁNO Jednadvacetiletá ošetřovatelka z mladoboleslavské nemocnice v úterý u soudu popřela, že by se pokusila zavraždit jednu z pacientek. Odvolala tak své dřívější přiznání. Policistům prý loni v březnu lhala, aby si uškodila. Ošetřovatelka podle obžaloby vpíchla loni v březnu na chirurgickém oddělení 88leté pacientce do žíly vzduch. Žena následně zemřela. Pracovnici Klaudiánovy nemocnice hrozí až dvacetiletý trest vězení.

Ošetřovatelka v úterý u středočeského krajského soudu popsala, že se léčila na psychiatrii. V den smrti pacientky v mladoboleslavské nemocnici si prý vzala několik tabletek lexaurinu proti úzkosti.Následně podle obžaloby usmrtila 88letou pacientku a o vraždě také měla napsat SMS kolegovi. Ve vazbě se žena několikrát pokusila o sebevraždu.

„U té paní jsem vůbec nebyla. Vymyslela jsem si to," řekla při výpovědi u soudu. Důvodem podle ní bylo přání, aby se o ni začalo zajímat okolí. Tvrdila, že měla problémy se vztahy a chtěla na sebe upoutat pozornost jednoho muže.

Soudce však obžalovanou upozornil, že se k činu přiznala při výslechu na policii, u kterého byl přítomen i její obhájce. „Na policii mi řekli, že když se nepřiznám, tak dostanu doživotí a nikdy neuvidím svého syna," zdůvodnila své přiznání.

Podle státního zástupce není odvolání přiznání velkou čárou přes rozpočet. „Výpověď, kterou obžalovaná v přípravném řízení učinila, je poměrně obsáhlá, velmi konkrétní. Těžko si umím představit, že by si to vymýšlela je proto, aby se učinila zajímavou před nějakým svým známým. Domnívá se, že to není příliš pravděpodobné,“ uvedl Tomáš Milec.

Obžalovaná pracovala v mladoboleslavské nemocnici jako ošetřovatelka rok a půl. Na chirurgickém oddělení pomáhala zdravotním sestrám. Narozdíl od nich ale nesměla kvůli nižšímu vzdělání pacientům například podávat injekce. Podle obžaloby injekci se vzduchem loni v březnu použila k usmrcení pacientky.

Státní zástupce Milec v obžalobě popsal, že ošetřovatelka seniorce loni v březnu odstranila infuzi ze zavedené kanyly, ačkoliv k tomu neměla oprávnění. Následně jí podle státního zástupce vpíchla do žíly vzduch. Žena zemřela na následky dýchacích a dalších potíží.

Policie původně ošetřovatelku obvinila z vraždy. Žena ale kvůli nejasnému prokazování souvislosti s úmrtím nakonec čelí obžalobě z pokusu o vraždu.

Neplacené volno a bezpečnostní opatření

Obžalovaná je od činu ve vazbě. Dál zůstává zaměstnankyní mladoboleslavské Klaudiánovy nemocnice, nedostává ale žádný plat. Nemocnice říká, že nešlo o systémové pochybení, ale o selhání jednotlivce.

Mluvčí Hana Kopalová loni v březnu popisovala, že úzce spolupracují s policisty: „Ve chvíli, kdy jsme dostali informaci o vyšetřování, paní nastoupila na neplacené volno. Učinili jsme několik bezpečnostních opatření, aby neměla přístup do areálu nemocnice.“

Policie původně ošetřovatelku obvinila z vraždy, 88letá pacientka zemřela stejný den, kdy ji pracovnice nemocnice údajně vpíchla do žíly vzduch. Žena ale kvůli nejasnému prokazování souvislosti s úmrtím nakonec čelí obžalobě z pokusu o vraždu. Hrozí jí trest vězení od 12 až do 20 let.

autor: hla
Spustit audio