Mlýn jako z filmu „Na samotě u lesa“ uvidíte ve Vysokém Chlumci

15. červenec 2017

Jak a kde žili naši předkové? To můžete zjistit ve skanzenu ve Vysokém Chlumci u Sedlčan. V rámci sobotního zahájení Dnů lidové architektury tam roubené stavby zaplnili řemeslníci s ukázkami historických řemesel.

„Skanzen je situován do doby od poloviny 17. století. Stavby se na původním místě rozebraly od střechy po základy a tady se opět znova sestavily,“ vysvětlila původ staveb ve skanzenu Luciána Křížová.

Díky tomu si ve Vysokém Chlumci mohou návštěvníci například prohlédnout druhou nejstarší stodolu u nás z Podolí od Vojkova z roku 1662 a vedle ní je domek z roku 1738. „V něm je zachovaná původní černá kuchyně, je dodnes plně funkční a její klenba o hmotnosti 32 tun sem byla přenesena v celém bloku,“ dodala.

Skanzen lidových staveb Vysoký Chlumec

Chlebová pec je na 15 chlebů. Jak říkají dva pekaři, kteří tam pracují, mají vlastní recepturu a kvásek míchají rukama. „ Máme tady i povídání historii pečení chleba. Zajímavé je čím se v období hladomoru nahrazovala mouka – například semletým mechem, jehličím, lišejníkem, kopřivou nebo senem,“ říkají pekaři.

Návštěvníci mohou zavítat také do vodního mlýna z 18.století, který byl do Vysokého Chlumce přemístěný z Radešic. „Je to jako ve filmu Na samotně u lesa. I když konkrétně v tomhle mlýně se film netočil,“ dodala průvodkyně s úsměvem.

Skanzen Vysoký Chlumec
autor: haj
Spustit audio