Mráz pozdržel cestu tapíra 'Punti' z Prahy do Taipei. Zoo nechce riskovat

26. únor 2018

Tapír čabrakový, který měl v úterý opustit pražskou zoologickou zahradu a přesunout se přes Amsterodam do Taipeie, kvůli mrazům prozatím neodjede. Oznámil to ředitel zoo Miroslav Bobek na sociální síti Twitter. Transport by byl podle něj riskantní, proto ho zahrada minimálně o týden odložila.

Tapír Budak Puntja, zvaný jednoduše Punťa, patří mezi oblíbená zvířata. "Je zábavné sledovat, jak blbne venku ve výběhu, skáče přes překážky, nebo se nechává krmit. Kdyby mohl, nechal by se krmit k prasknutí. A moc rád se taky nechává drbat. Při správném drbání si lehne na zem a nastaví břicho,“ popsal chovatel Ota Melichar.

Punťa je podle ředite Miroslava Bobka prvním odchovaným mládětem tapíra čabrakového v pražské zoo. V roce 1967 se tady sice mládě rovněž narodilo, v ten samý den ale uhynulo.

"Od roku 1994, po úhynu samce Bédi, byl chov tapírů v pražské zoo na dlouhá léta přerušen, až do roku 2010, kdy jsme získali sourozenecký pár Indah a Vasana. Toho v roce 2011 nahradil nepříbuzný samec Niko a od té doby jsme se těšili na mládě,“ uvedl Bobek. Punťa se narodil 15. října 2015.

Tapír čabrakový patří mezi ohrožené druhy. Ve 25 evropských institucích žije pouze 52 zvířat a za posledních 5 let se podařilo odchovat jen sedmnáct mláďat.

Tapír Budak Puntja
autor: redakce
Spustit audio