Mrazy zničily středočeským zemědělcům část úrody. Škody budou veliké

26. duben 2017

Středočeští zemědělci se bojí, aby do Česka nepřišly další mrazy. Ty z minulého týdne už totiž část jejich práce zničily a pokud by zase začalo mrznout, ztráty by byly ještě větší.

Velké škody napáchal mráz třeba minulý týden v noci ze čtvrtka na pátek. To bylo pod nulou celou noc. A právě souvislý mráz je podle zemědělců nebezpečný. Ranní mrazíky, které trvají jen pár hodin, rostliny zvládnou.

Podle předsedy ovocnářské unie Martina Ludvíka jsou poškozené hlavně odkvetlé stromy, takže především meruňky a broskve. Rizikové jsou ale taky třešně a hrušně, které jsou částečně odkvetlé. A ztráty hlásí i pěstitelé jablek, podle odrůdy a lokality se budou pohybovat mezi 20 a 80 procenty.

V Hostíně u Vojkovic na Mělnicku škodu na letošní úrodě odhadují na 1,5 milionu korun. A s dalšími ztrátami už počítají i na příští rok, protože chřest je víceletá plodina. Naopak třeba na úrodě chmelu se mráz nijak zvlášť nepodepsal, protože na Rakovnicku nebyly teploty tak nízké.

V případě jahod někteří pěstitelé mluví o poškození zhruba třetiny rostlin, jiní dokonce o polovině. Jahodám nepomohlo ani přikrytí biotextílií, která by měla rostliny před mrazem uchránit. V minulých letech přitom tohle opatření fungovalo, jenže to mrazy nebyly tak silné a dlouhé.

Předpověď meteorologů na další dny je zatím příznivá. Lokální mrazíky hrozí jenom v sobotu a v neděli ráno, na začátku příštího týdne budou nejnižší noční teploty těsně nad nulou a potom budou pomalu růst.

Chřest z Hostína na Mělnicku
Pole s chřestem u Hostína na Mělnicku
autor: duch
Spustit audio