Muzeem roku 2017 je podle návštěvníků Regionální muzeum v Mělníku

17. květen 2018

Regionální muzeum v Mělníku i jeho Skalní obydlí ve Lhotce jsou u návštěvníků oblíbené. Právě jejich hlasy je společně s Městským muzeem v Žamberku dostaly do finále letošní soutěže Muzeum roku 2017. V něm nakonec mělnické muzeum titul vyhrálo. Uspělo také Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy, které získalo za projekt Příběh jednoho pokladu 2. místo v kategorii Muzejní počin roku 2017. Ceny jsou součástí Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Pro mělnické muzeum to není první ocenění. Loni ho přízeň lidí, kteří expozice i služby muzeí hodnotí na webu, zařadila na druhé místo.

Cenu Gloria musaealis 2017 v kategorii Muzejní výstava roku 2017 si ze čtvrtečního ceremoniálu odnesli zástupci Muzea Novojičínska za expozici Říše prastará, mocná i zkrocená: Les na Kravařsku mezi středověkem a industrializací, která ukazuje dějinné proměny vztahu mezi člověkem a lesem.

Muzejní publikací roku se stala Zkušenost exilu: Osudy exulantů z území bývalého Ruského impéria v meziválečném Československu. Vydal ji Památník národního písemnictví.

Muzejním počinem roku se stala rekonstrukce budovy a nová stálá expozice Muzea Karlovy Vary následována příběhem jednoho pokladu Středočeského muzea v Roztokách.

"Pomocí filmového příběhu o unikátním nálezu pokladu ze starší doby bronzové seznamuje muzeum veřejnost s náročnou prací muzejních odborníků. Díky tomu můžeme podrobně sledovat jednotlivé úkony vedoucí k záchraně vzácných předmětů datovaných na počátek 2. tisíciletí př. n. l. a nahlédnout tak pod ruce archeologů i restaurátorů," píše se v tiskové zprávě.

Do XVI. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis se přihlásilo 62 muzeí a galerií s rekordním počtem 99 soutěžních projektů.

autor: redakce
Spustit audio