Na Českolipsku se objevila vlčata. V Česku poprvé po sto letech

V nové Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko - Máchův kraj se objevila vlčata s rodiči. Taková věc se prý v Čechách nestala sto let. Fotopasti v okolí Doks zachytily vlčí rodinku v červenci a srpnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

také vlk patří mezi šelmy z Beskyd

také vlk patří mezi šelmy z Beskyd | Foto: Karel Brož

Přesné údaje o počtu vlků zatím hajní nemají. Podle vedoucího Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj Ladislava Pořízka ale jeden z lesníků viděl čtyři mláďata.

„Vlci si vybrali Máchův kraj, protože se jedná o území bývalého vojenského prostoru, kde je minimum lidských aktivit. Je to obrovská a lesnatá oblast, kde je minimum silnic a není tam zástavba. Vlci mají klid i dostatek potravy,“ vysvětluje Pořízek.

Podle něj by zvířata mohla pocházet z Německa, kde žijí poměrně nedaleko za naší severní hranicí. Vlka se podle Pařízka nemusejí lidé obávat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotopasti zachytily vlčí rodinku v CHKO Kokořínsko - Máchův kraj. O tématu mluvil vedoucí Správy CHKO Ladislava Pořízka

„Dokladem je i bezproblémové žití vlka v sousedním Německu. Neobjevilo se žádné napadení člověka,“ ubezpečuje vedoucí Správy CHKO Kokořínsko - Máchův kraj.

Zprávu o rozmnožování zvířat uvítalo také ekologické sdružení Hnutí Duha. Podle něj je to patrně jediná množící se smečka vlků v Česku.

Ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc už dříve upozornil, že vlci jsou pro krajinu velmi důležití.

„Jsou výborní lovci, a mohou tak pomáhat regulovat přemnožená divoká prasata, jeleny a srnce, kteří nadměrným okusem ničí v lesích mladé stromky. Za případné škody, které by vlci způsobili na domácím zvířectvu, mají hospodáři podle zákona nárok na finanční kompenzaci,“ řekl Pelc.

Vlci byli v českých zemích vystříleni koncem 19. století. Vracet se začali až v posledních letech. Česká republika má dva základní zdroje pro obnovu výskytu: slovenskou a německo-polskou populaci.

Vznikla nová Chráněná krajinná oblast Kokořínsko - Máchův kraj. Na snímku okolí Doks | Foto: ČTK

Do Chráněné krajinné oblasti Beskydy přicházejí vlci ze Slovenska. V posledních několika letech však spíš výjimečně, zejména kvůli pytlákům a migračním bariérám, jako jsou velké silnice. Na sever Čech by mohli vlci přicházet právě z oblasti Lužice.

Z evropských zemí žije nejvíce vlků na Iberském poloostrově (okolo 2000), v Itálii (okolo 800), karpatských pohořích nebo na Balkáně (po cca 5000). Jinde, jako ve Skandinávii, Francii a Německu, jich přežívají pouze stovky.

Tereza Chlubná, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme