Na Hrnčířských trzích v Berouně zní také historické flétny i loutny

3. květen 2015

Středověké hudební nástroje vyrábějí řemeslníci hlavně podle dobových obrazů. Každý ale zní trochu jinak. Poslechnout si je můžete ještě dnes v Berouně na Hrnčířských trzích.

Stovky hrnčířů a řemeslníků obsadily centrum Berouna při tradičních hrnčířských trzích. K vidění je po celý víkend keramika z různých koutů republiky. Letos organizátoři akci zaměřili také na řemeslníky, kteří ručně vyrábějí hudební nástroje. Od stánků se tak ozývá zvuk fujar, historických mandolín nebo kytar.

„Každá flétna má svou charakteristickou barvu zvuku, takže co kus to originál,“ říká Vít Kašpařík, který vyrábí historické a lidové hudební nástroje a přijel do Berouna z Velkých Karlovic, obce na hranicích se Slovenskem. Tomuto řemeslu už se věnoval jeho otec.„Jinak jsem kovář, ale až když jsem byl dospělý a z domu jsem byl pryč, tak ta touha vyrobit si třeba fujaru byla velká,“ dodává. Vít Kašpařík dokáže vyrobit flétničku pár centimetrů dlouhou, ale i nástroj dlouhý třeba metr, kterému jak se říká „ani nesundá kůru“. Když hraje, vypadá to, jako kdyby foukal do nějakého klacku.

Hrnčířské trhy Beroun 2015 - hudebníci

To Rostislav Anton z Příbrami vyrábí středověké nástroje, podobné malým loutnám nebo houslím. Hrají na ně soubory, které se věnují staré hudbě. „Nikdo vlastně neví, jaká je původní barva zvuku tohoto nástroje. Zajímavé je, že se vyrábí podle různých vyobrazení. Tenhle žaltář je například vyrobený podle jednoho ikonografického vyobrazení „Hrající andělé v kostele v Antverpách. Je na něm osm andělů a každý hraje na jeden gotický nástroj ,“ dodal Anton. Podle jeho slov je ale zajímavé, že když se někde sejde s dalšími výrobci těchto nástrojů, tak každý má trochu jinou barvu zvuku, zní jinak.

Hrnčířské a řemeslné trhy hostí o tomto víkendu v Berouně i další řemeslníky, kteří se věnují výrobě historických hudebních nástrojů. Trhy dnes končí v 17 hodin.

Spustit audio