Na masopustních taškařicích v kraji bude o víkendu veselo

9. únor 2018

Soutěž o nejlepší koblihu, masopustní průvody, karnevaly nebo taneční večer s cimbálovou muzikou nabízejí o nadcházejícím víkendu organizátoři kulturních akcí ve středních Čechách. Na své si ale přijdou i milovníci sportu nejen při sledování přenosů ze zimní olympiády. O víkendu hrají v Kladně Rytíři s Jaromírem Jágrem proti Litoměřicím nebo basketbalisté Kolína proti Opavě.

Kdo má chuť slavit masopust, tak má šanci v Rakovníku. Začíná v sobotu před 9. hodinou dopoledne u altánu v Čermákových sadech a součástí bude i soutěž "O nejlepší koblihu". A další šanci máte v Milíně. Letošní 11. ročník tamního masopustu má jako téma oslavu sta let naší republiky a začíná ve dvě hodiny odpoledne. Sraz masek a účastníků je před radnici.

Naučné středisko ekologické výchovy Kladno Čabárna vám dá v sobotu šanci vyrobit si ptačí budku. Domeček pro sýkorky i jiné ptáky si pak můžete odnést domů. Dílna začíná v základní škole Jiráskova v Kladně Švermově a během práce se dozvíte i to, jak o budku pečovat a kdo v ní může bydlet. Dorazit můžou děti v doprovodu rodičů nebo babiček a dědečků a vyrábí se mezi 9.-12. hodinou.

Jestli rádi něco vyrábíte a chcete se naučit něčemu novému, tak se vypravte do Štolmíře – na okraji Českého Brodu. Od desáté do sedmnácté hodiny je tam připravená Košíkářská dílna – a plést se naučíte v místním centru se stejnojmenným názvem - tedy Štolmíř.

Děti z pěti ústeckých škol vyrobily pro město 24 ptačích budek

V GASKu čekají výtvarné dílny i Lajka
A do lektorského centra GASK v Kutné Hoře o víkendu můžete zajít na druhý díl výtvarné dílny s filmařem Aurelem Klimtem. Mezi 10:00 - 14:00 hodinou si účastníci vyzkoušejí techniku papírkové animace pod vedením odborníka a výsledkem bude vlastní kousek animovaného filmu. Dílna je určená pro návštěvníky od 10 let.

V Kutné Hoře se také můžete v sobotu vypravit mimo planetu Zemi. A to díky doprovodnému programu k výstavě Lajka nejen o letech do vesmíru. Od 16 hodin tam bude přednášet vyprávět propagátor kosmonautiky, novinář a spisovatel Pavel Toufar.

Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích v sobotu odpoledne pořádá Masopust. Až do osmé hodiny večer se těšte na tradiční masopustní masky – které dorazí hned ze šesti míst. Nebude chybět ani Divadlo Lampion s Masopustní rakvičkárnou aneb Dejte mi jitrnici. A od půl páté odpoledne zahraje k tanci a poslechu Kladenská heligonka.

Buštěhrad dnes zve na Lidovou taneční zábavu s Cimbálovkou. Akci pořádá spolek Buštěhrad sobě a hrát, zpívat i tančit se začíná v osm hodin večer v místní Vinotéce Sýpka.

Pro milovníky tradic je připravený také Poberounský masopust – jeho první zastávka bude v Zadní Třebani, kde program začíná už v 10 hodin dopoledne. Na improvizovaném jevišti v podobě valníku se mimo jiné představí staropražská kapela Třehusk, dětská lidová muzika Notičky, taneční soubor Klíček, pěvecký Třebasbor, dramatický obor ZUŠ Řevnice a řevničtí ochotníci s tradiční masopustní fraškou.

Jaromír Jágr v dresu Rytířů

Kladenští Rytíři s Jaromírem Jágrem nastoupí na domácím zimním stadionu

Jestli dnes chcete fandit, tak můžete zajít na hokej nebo na basketbal. Kladenští Rytíři s Jaromírem Jágrem hrají od 16 hodin na domácím stadionu proti Litoměřicím. V Kolíně se hraje utkání 21ho kola národní basketbalové ligy a utká se basketbalový klub Geosan Kolín se soupeři z Opavy. A na palubovku borci vyrazí ve 17:45.


Masopustům patří i neděle. Jeden začíná už v 10 hodin dopoledne v kouřimském skanzenu. V 11:00, 13:00 a 15:00 hodin uvidíte masopustní obchůzky z Hlinecka, které patří na seznam světového dědictví UNESCO a můžete st naučit i špejlovat jitrnice.

Maškarní bál dnes mají i v Kutné Hoře. Koná se mezi druhou a pátou odpolední v Kulturním domě Lorec. Ratolesti čeká soutěž o nejhezčí masku, malé dárky a také divadelní vystoupení Loutkoherecké skupiny Loudadlo.

Můžete vyrazit i na 3. Zbuzanský MASOPUST. Začíná ve dvě hodiny odpoledne na křižovatce ulic Do Vršku a Uhelná. Pak masopustní průvod vyrazí k obecnímu úřadu, na náves, do nové ulice, kde se bude tančit a ve čtvrt na pět bude zastávka u nádražní knihovny a kolem páté se na úpatí Čudlovy aleje ve Zbuzanech budou jíst jitrnice, tančit a poslouchat živá hudba.

Na dětských karnevalech ocení nejlepší masky

Mělnické kulturní centrum pořádá v neděli Dětský karneval. Začíná ve tři hodiny odpoledne a postará se současně o slavnostní ukončení 46. ročníku přehlídky amatérských divadelních souborů Divadlo dětem. Vyhlašovat se bude i vítěz dětské výtvarné soutěže a nejhezčí karnevalové masky.

A dětský karneval připravili i v Buštěhradě. Pořádá ho místní Junák a tančit i soutěžit se bude v buštěhradské sokolovně. Akce se koná od třetí do páté hodiny odpoledne a masky jsou vítány.

Zatančit si v neděli můžete v Rakovníku. V sále tamního kulturního centra je připravený taneční podvečer. Hraje Merkur, kvinteto Josefa Černíka a zpívá Anna Hrubá. A začátek je ve čtyři hodiny odpoledne.

Reprezentační ples Českého rozhlasu 2017

Galerie středočeského kraje v Kutné Hoře dnes pořádá takzvanou dernisáž výstavy Lajka: od filmu k divadlu a zpět. Zakončí ji komentovaná prohlídka s Aurelem Klimtem a projekce filmu s komentářem autora. Akce vypukne ve čtyři hodiny odpoledne a po prohlídce expozice se návštěvníci vypraví na promítání do podkrovního sálu.

V kině ve Slaném v neděli hrají novou českou komedii podle bestselleru Haliny Pawlowské s názvem Zoufalé ženy dělají zoufalé věci. Hlavní hrdinka Olga se přestěhuje do velkoměsta a hledá velkou lásku. Vznikají při tom kuriózní situace... i když je vám hrozně, i když jste k smíchu, tak to prostě nesmíte vzdát! Promítání začíná v pět hodin odpoledne.

A jazzový večer si dnes můžete udělat v Městském divadle Kolín. Vystupuje tam Nigel Price Trio z Velké Británie. Jazzový kytarový virtuos Nigel Price je známý svou vášnivou hrou a originálními melodiemi založenými na harmonii standardů. Doprovodí ho Jakub Zomer na klávesy a Tomáš Hobzek na bicí. A koncert začíná v 19:30.

Spustit audio