Na Mělnicku se nachází největší solární elektrárna v Česku a devátá na světě

9. září 2010

Náklady na její vybudování se blíží ke dvěma miliardám. Elektrárna má výkon 35 MW a vyrobí tolik elektřiny, že uspokojí spotřebu zhruba 10ti tisíc domácností. Dodávat elektřinu by měla třicet let. Slavnostní zahájení jejího provozu si nenechala ujít ani mělnická redaktorka Jana Huzilová.

Větší solární elektrárny jsou zatím pouze ve Španělsku, Německu a Portugalsku. Největší fotovoltaická elektrárna na světě u španělského města Olmedilla je s výkonem 60 megawattů ani ne dvakrát větší než nový provoz na Mělnicku.

Projekt buduje společnost FVE Czech Novum, za kterou stojí pražská firma Decci. Solární elektrárny měly původně snížit ekologické dopady výroby
elektřiny i závislost ČR na fosilních palivech. Jako daň si ale vybírají zábor zemědělské půdy i stále vyšší cenu elektřiny.

Příští rok budou muset podle některých informací z médií spotřebitelé v ceně elektřiny zaplatit 30 až 40 miliard korun za takzvanou zelenou energii, elektřina tak domácnostem podraží až o pětinu. A to vnímají v Nové Vsi na Mělnicku někteří občané negativně. Přesto většina z nich solární elektrárnu vítá.

Elektrárnu vítá i vedení obce - do rozpočtu jim každý rok přibudou dva milióny korun.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio