Na nádraží v Kostomlatech nad Labem bude pamětní deska Bohumila Hrabala

5. prosinec 2014

Bohumil Hrabal bude mít od soboty svou pamětní desku také na nádraží v Kostomlatech nad Labem. Spisovatel, který by se letos dožil sta let, v této stanici sloužil jako výpravčí. Právě odtud čerpal Hrabal inspiraci při psaní známých Ostře sledovaných vlaků, které se díky Jiřímu Menzelovi dočkaly i filmové verze.

Kdo by si nepamatoval na slavnou „razítkovou scénu“ z Ostře sledovaných vlaků. Ve filmu Jiřího Menzela svůdník Hubička, kterého ztvárnil Josef Somr, krášlil pozadí herečky Jitky Zelenohorské. Ne každý už ví, že právě tento motiv se zrodil na nádraží v Kostomlatech nad Labem. Podle znalce díla Bohumila Hrabala - spisovatele Jana Řehounka, kostomlatských inspirací ale najdeme v knižní novele i ve filmovém zpracování víc.

„Bohumil Hrabal od podzimu 1943 tady pracoval jako výpravčí. A tady se odehrál i základní motiv Ostře sledovaných vlaků. V té době odbojáři z Lysé nad Labem vyhodili do povětří u Stratova obrněný vlak s municí. Hrabal v tu dobu právě sloužil. Němci přijeli do stanice Kostomlaty a dávali mu to za vinu, dali mu ke spánku pistoli a chtěli ho zastřelit,“ říká Řehounek.

Na Bohumila Hrabala coby výpravčího v Kostomlatech si dobře pamatuje paní Helena. Dnes devadesátiletá, ale velmi vitální pamětnice, to měla na tamní nádraží jen pár kroků. „Od dětství jsme znali všechny výpravčí, Hrabala jsem znala, když mi prodával jízdenku,“ vzpomíná žena.

Při klapotu železničních pražců to někdy vypadá, jako by se na kostomlatském nádraží zastavil čas. Snad tento pocit umocní i nová pamětní deska připomínající spisovatele Bohumila Hrabala. Slavnostní otevření čeká v sobotu odpoledne i Hrabalův koutek - jinak stálou expozici v čekárně železniční stanice. „Bude tady historické kanape, stolek, telefon, lampička, starý trezor, který pamatuje opravdu Bohumila Hrabala, pákový přístroj, kterým se stavěla dříve návěstidla, na stole razítko a pamětní list, který si může každý návštěvník vyzvednout a orazítkovat,“ říká Karel Otava ze Správy železniční dopravní cesty.

Slavnost spojená s odhalením pamětní desky i otevřením výstavy začíná v sobotu v 15 hodin. Do Kostomlat nad Labem můžete přijet třeba stylově historickým Polabským motoráčkem. Z Nymburka vyjíždí po půl třetí.

autor: Michal Trnka
Spustit audio