Na Příbramsku zasahují kvůli bouřkám desítky hasičů, čerpají vodu ze sklepů

Ve Středočeském kraji zasahují kvůli silným bouřkám desítky hasičů. Nejhorší situace je v okrese Praha-východ a na Příbramsku, kde museli hasiči vyjíždět k téměř 15 případům. Bouřky místy provázelo i krupobití.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na dálnici D8 hořel autobus, mezi sjezdy Bílinka a Řehlovice je zcela uzavřena

Na dálnici D8 hořel autobus, mezi sjezdy Bílinka a Řehlovice je zcela uzavřena | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

„Jedná se nejčastěji o čerpání vody z nemovitostí, uvolňování kanálových vpustí tak, aby voda mohla přirozeně odtékat, a v několika případech i řezání stromů a zprůjezdňování pozemních komunikací,“ popsal mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel s tím, že zatím nebylo nutné nikoho evakuovat.

Varování meteorologů před intenzivními bouřkami platí do pátečního rána na velké části republiky. Ojediněle má bouřky provázet silný vítr s nárazy o rychlosti až kolem 25 m/s (90 km/h), krupobití a přívalový déšť.

Výstraha se týká Středočeského, Plzeňského, Jihočeského, Pardubického, Královéhradeckého, Moravskoslezského a Olomouckého kraje, Prahy, Vysočiny a okresu Semily v Libereckém kraji.

„Lokálně se může vyskytnout i krupobití a přívalový déšť s úhrny kolem 30 mm. V průběhu noci ze čtvrtka na pátek budou bouřky slábnout,“ uvedli meteorologové na svém webu.

V pátek bude oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo občas déšť, hlavně na severozápadě a na západě Čech. Bouřky se vyskytnou už jen ojediněle. Během dne bude srážek i oblačnosti ubývat, místy dokonce na polojasno. Zesílí ale vítr.

„Zejména na severovýchodě území v pátek ráno a dopoledne, na hodnoty 15 až 25 m/s, na hřebenech hor na severovýchodě kolem 30 m/s,“ uvedli dál meteorologové. Z toho důvodu doporučují omezit horské túry, a to zejména do hřebenových partií.

S bouřkami počítají meteorologové i v dalších dnech. Uvádějí to ve své týdenní předpovědi.

Výstraha před bouřkami | Foto: Český rozhlas

ČRo, Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme