Na stavbu ‚rychlodráhy‘ mezi Kladnem a Prahou by mohly být použity dotace z EU

Úřady dokončují studii pro modernizaci železnice mezi Kladnem a Prahou. Příprava takzvané rychlodráhy už se přitom táhne roky. Železnice by měla zajistit rychlé a kvalitní spojení mezi hlavním městem a Kladnem, důležitá je také odbočka na Letiště Václava Havla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České dráhy představily moderní motorový vůz Regio-Shuttle RS1

České dráhy představily moderní motorový vůz Regio-Shuttle RS1 | Foto: Tomáš Adamec

Studii o stavbě železnice teď dokončuje Správa železniční dopravní cesty a obsahuje deset variant trati. Rozhodovat o tom, která vyhraje, bude ministerstvo dopravy. Dohromady by měla modernizace trati a vybudování dalších kolejí stát asi 20 miliard.

Právě výše investice je ale také hlavním argumentem, proč se stavba neustále odkládá. Ministerstvo dopravy by teď však rádo využilo evropské peníze z aktuálního dotačního období. Vypadá to tedy, že stavba, která se plánuje už od 90. let, by se mohla pohnout kupředu.

Konkrétní harmonogram prací zatím naplánovaný není. Je ale potřeba koordinovat stavbu i s budováním infrastruktury, jako jsou parkoviště, silnice nebo nájezdy.

Příprava zahájena

Přípravu zahájilo například už Kladno, kde by měla vzniknout moderní dvoukolejná trať mezi hlavním nádražím, zastávkou Kladno-město a Kladno-Ostrovec. Teď je tam jednokolejka, po které jezdí jenom motorové vlaky. Město bude upravovat frekventované železniční přejezdy, některé se změní na mimoúrovňové křižovatky. Půjde hlavně o křížení s ulicemi Bezručova a Františka Kloze.

Moderní železnice by měla propojit Kladno, okolní obce, Letiště Václava Havla a Prahu. Pro toto spojení se vžil pojem rychlodráha. Právě takto se totiž jmenoval prapůvodní projekt.

Nyní se ale o projektu mluví jako o moderním železničním spojení všech důležitých míst na západ od Prahy. Vlaky pojedou třeba rychlostí 80 kilometrů v hodině, takže rychlodráha je dost nadsazené slovo.

Vzhledem k tomu, že tisíce lidí z Kladna pracují v Praze a mnoho z nich i na Letišti Václava Havla, nové spojení by jim mohlo dojíždění dost usnadnit.

Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme