Na středočeském krajském policejním ředitelství otevřeli výslechovou místnost pro děti

28. leden 2015

I děti se stávají oběťmi trestných činů nebo jejich svědky. Aby pro ně policejní výslech nebyl další traumatizující záležitostí, vznikají po celé republice speciální výslechové místnosti právě pro děti nebo další zranitelné osoby jakými jsou třeba senioři. V Česku už jich je celkem 58, v našem kraji zatím sedm. Jsou světlé, plné barevného dětského nábytku a hraček. Ta nejnovější je přímo na středočeském krajském policejním ředitelství v Praze-Zbraslavi.

V místnosti jsou tzv. demonstrační figury, zobrazující malé děti i dospělé. Policisté jim říkají Jája a Pája – rodinka. Podle vyšetřovatelky Jany Peršínové slouží figury především malým dětem k tomu, aby na nich ukázaly co a jak se stalo. Výslech dětí začíná tím, že se vyšetřovatelé představí, vysvětlí si, proč se potkali a ukážou si výslechovou místnost, ve které jsou kamery i mikrofony skryté.

Často si s dětmi nejdřív začnou hrát nebo si s nimi povídají o jejich zájmech. Důležité je vzbudit v nich důvěru, aby se nebály otevřeně mluvit o tom, co se jim stalo. „Musíme to i dítě poučit srozumitelnými slovy o jeho právech. Ptáme se například, jestli ví, co je to lež a pravda,“ dodává vyšetřovatelka. Vedle výslechové místnosti je monitorovací místnost, kam vedou výstupy z kamer a mikrofonu. Tam vše sledují např. i státní zástupce, soudce, dětský psycholog nebo psychiatr a někdy i advokát obviněného.

Středočeská policie má těchto výslechových místností celkem sedm – v Benešově, Berouně, Kladně, Kolíně, Příbrami, Mělníku a teď na pražské Zbraslavi. Další chce policie otevřít ve svém výcvikovém středisku v Sadské na Nymbursku. A pokud budou peníze, tak ještě v Rakovníku. Pak už by žádnou další nepotřebovala. Šéf krajských kriminalistů Michal Mazánek připomíná, že výslech dětí je těžká disciplína.

Vyšetřovatelky středočeské policie, vpravo Jana Peršínová

„Naše vyšetřovatelky se svými kolegy to dělají roky, musely se nějak vyprofilovat. Není to tak, že výslech dětí může dělat každý. On ho každý provede, ale ta kvalita a možné případné trauma se může na dítěti později projevit,“ potvrzuje kriminalista a dodává, že výslechy dětí provádějí většinou ženy – vyšetřovatelky. „Jsou trpělivější,“ upřesňuje.

Spustit audio