Na třech středočeských záchytkách už letos přenocovalo 250 opilců

3. květen 2016

Na třech záchytných protialkoholních stanicích v kraji už letos „přenocovalo“ zhruba 250 lidí. Záchytka v Příbrami přitom na rozdíl od stejných zařízení v Kolíně a Mladé Boleslavi funguje teprve od března a je v provozu jen v pátek a v sobotu.

Na příbramské záchytce za dva měsíce provozu o víkendech přenocovalo 24 opilců. Ve službě se tam střídají dvě lékařky a zejména o uplynulém „čarodějnickém“ víkendu musely některé opilce dokonce odmítat. V areálu nemocnice na Zdaboři mají k dispozici zatím pět lůžek, z toho tři pro muže a dvě pro ženy. A právě mužská část byla o víkendu plná.

Noc v záchytné stanici v Příbrami, kam opilce většinou dovezou policisté, stojí 2 500 korun. Za pobyt tam zatím ale zaplatili jen čtyři lidé. Centrum sociálních a zdravotních služeb neplatičům posílá upomínky. Výhledově by také příbramská záchytka mohla být v provozu celý týden. Radnice to plánuje, ale zatím nemá dostatek lékařů. Brzy by mohl na záchytce sloužit třetí lékař, se kterým v současnosti vedení města jedná.

Roční provoz protialkoholní záchytné stanice přijde zhruba na jeden milion korun. Kraj poskytne Příbrami dotaci ve výši šest set tisíc. Peníze městu pošle ve dvou splátkách - jednu pošle teď na jaře a další na podzim. Lékaři si vydělají za hodinu 250 korun a k tomu mají další příplatky za víkendy a noční. Radnici chce pomoct s financováním záchytky i nemocnice. Lékaři od ní dostanou za každou službu tisíc korun a to vždycky zpětně za čtvrt roku.

Ve středních Čechách jsou celkem tři záchytné stanice – kromě Příbrami také v Mladé Boleslavi, kde už letos „přechodně ubytovali“ 133 opilců a v Kolíně, kde muselo přespat 97 lidí, kteří nezvládli nadměrnou konzumaci alkoholu.

autor: fir
Spustit audio