Na východě Prahy vyroste rozhledna od světoznámého architekta

18. květen 2017

V parku Na Čihadlech nedaleko sídliště Černý Most v nejbližších dnech začne výstavba vyhlídkové věže Doubravka XIV. Půjde o první veřejně přístupnou rozhlednu na území hlavního města od roku 1992, kdy byl dokončen Žižkovský vysílač.

Na vrchol věže do výšky 20 metrů povede 98 schodů. Jméno rozhledně vybral její autor architekt Martin Rajniš se svým týmem. Konstrukce bude mít tři masivní nohy a materiálem bude akátové dřevo doplněné o doplněných o dubové, modřínové a ocelové prvky. Hlavní věž se bude díky korouhvi tyčit do výše 23,5 metru, stavební náklady dosáhnou ke 3 milionům korun. Martin Rajniš je známý architekt, mimo jiné autor vzducholodi Gulliver v Centru současného umění DOX v pražských Holešovicích.

Do stavby rozhledny se mohou zapojit všichni Pražané. „Každý z 98 schodů bude možné koupit a na ně vyfrézovat třeba své jméno nebo vzkaz ostatním, třeba jako svatební dar nebo dar k narozeninám. Tím Doubravka získá kolektivního ducha,“ vysvětluje architekt Martin Rajniš. Dárci získají i originální certifikát. Prodej začne 1. června přes facebookovou aplikaci.

Park Čihadla se má postupně proměnit v jeden z nejatraktivnějších volnočasových areálů v Praze, ideálních pro cyklisty, vyznavače běhání nebo milovníky přírody. Rozhledna Doubravka by se měla otevřít letos na konci září a bude otevřena celoročně, a to zdarma.

Výhled z plánované rozhledny
Martin Rajniš, architekt vzducholodi
autor: redakce
Spustit audio

Více z pořadu