Na zámku Stránov se topí obilím

7. únor 2016

Na novorenesančním zámku Stránov na Mladoboleslavsku si už nebudou muset návštěvníci při prohlídce nechávat na sobě svetry nebo bundy. Do všech prohlídkových místností včetně soukromých komnat totiž nechal zámecký pán namontovat topení. A přidal ještě jednu zvláštnost. Do kotle místo uhlí hází správce obilí.

Nová kotelna je v suterénu zámku. Kdo by ale čekal kotel, kam se hází lopatou uhlí, byl by na omylu. Místnost plná přístrojů, měřáků a tlačítek připomíná spíš velín v elektrárně. „Máme tady dva velké kotle a topné medium je obílí a zemědělské zbytky jako odpad z čističky obilí a podobně,“ vysvětluje správce zámku Radovan Huk. Netopí se jen v pokojích ve věži, tam jsou krby. I vzhled radiátorů v místnostech ale museli noví majitelé konzultovat s památkáři.

V prvním patře zámku je sbírka motýlů a brouků. „Já jsem jeden z mála lidí, kteří mohou zvát hosty doopravdy na sbírku motýlů. To je sbírka mého dědečka,“ říká s úsměvem současný majitel zámku Jaromír Šimonek, pokračovatel rodu, kterému zámek patřil do roku 1950.

Navzdory nepříznivým výchozím podmínkám se rodině Šimonkových postupně daří proměňovat stránovský zámek zpátky v historickou památku

„Stránov nebyl žádná ruina, protože tu byl do roku 2002 dětský domov. Interiéry jsme ale opravili okny počínaje a podlahami konče. Teď se zabýváme výtahem,“ potvrdil Šimonek. Jak dodal, v soukromé části zámku loni oslavili i Vánoce. „ Místnosti, kterou jsme používali jako malou jídelnu, dnes říkáme kaple. V arkýři jsme měli vánoční stromeček. Vánoce jsme tu předtím naposledy oslavili v roce 1949,“ dodal Šimonek.

Svůj dnešní romantický vzhled získal zámek při novorenesanční přestavbě na konci 19. století, kterou provedl v letech 1890-1894 podle projektu Josefa Schulze stavitel J.Mráz na zakázku Marie z Valdštejna a Vartemberka. Zámek v roce 1917 koupil prezident Škodových závodů a senátor parlamentu Josef Šimonek a s rodinou zde žil až do znárodnění v roce 1950.

Zámek Stránov je jako stvořený pro romantické filmové kulisy

Po znárodnění byl zámek využíván jako dětský domov (v předzámčí sídlilo JZD), čemuž odpovídaly i veškeré necitlivé úpravy. Od roku 2003 je Stránov opět v rukou rodu Šimonků. Zámek byl roku 2004 poprvé ve své historii zpřístupněn veřejnosti, postupně zde probíhají částečné rekonstrukce interiérů i exteriérů zámku.

autor: duch
Spustit audio