Na zámku v Kolči bude muzeum včelařství. Nadační fond získal dotaci 16 milionů korun

19. červen 2015

Barokní zámek v Kolči na Kladensku se dočká rekonstrukce. Nadační fond, který zámek spravuje, dostal dotaci 16 milionů korun na opravu západního křídla a na vybudování muzea včelařství.

Nadační fond se snaží zámek opravit už od roku 2008, kdy ho získal v nucené dražbě. Stavba tou dobou už nebyla v dobrém stavu a připomínala spíš ruinu než zámek. Podle odhadů by na kompletní rekonstrukci bylo potřeba asi 100 milionů korun.

„To západní křídlo je nebezpečná zřícenina, kde bych nikomu nedoporučoval se pohybovat na vlastní pěst, tam je to skutečně v žalostném stavu. Za ta léta zub času vykonal své a destrukce pokročila, takže jsem moc rád, že se podařilo získat dotaci a to křídlo se opraví,“ popisuje současnost i budoucnost zámku architekt Petr Neřold.

V západním křídle vznikne muzeum včelařství. V okolí Kolče totiž bývala významná včelařská oblast a muzeum připomene historii i současnost výroby medu. A to nejen u nás, ale i v Norsku. Právě z tzv. Norských fondů půjde ona dotace 16 milionů korun. Obec Koleč se bude na vybudování muzea také podílet. Přispěje částkou 1,5 milionu korun, které si půjčí a pak je bude bance splácet.

Barokní zámek v Kolči

V sobotu 20. června se v Kolči chystá Medová pouť. Areál zámku se otevře v 9 hodin a bude tam možné ochutnávat různé medové speciality a další regionální dobroty. Celkem by na místě mělo být na 40 stánků. „Bude tam i jízda na koni, program pro děti, divadlo, šermíři a tanečnice. Vystoupí tam i děti z místních a regionálních škol,“ dodává Magdalena Jakubíčková z nadačního fondu. Výtěžek ze vstupného na Medovou pouť věnuje nadační fond na opravu zámku.

Spustit audio