Na zámku ve Vlašimi bude expozice věnovaná rodu Auerspergů

28. únor 2015

Jak se na Podblanicku kdysi oblékali chudí i bohatí, s čím si hrály děti a jak třeba vypadají dělové koule z bitvy u Jankova - to všechno můžete vidět v muzeu Podblanicka ve Vlašimi. Novou sezónu tam zahájili v sobotu. Brzy tam navíc zpřístupní tří místnosti, které doposud zůstávaly návštěvníkům uzavřené.

„Novou expozici jsme nazvali jednoduše „Auspergové“ po posledních majitelích, kteří zámek drželi v období 1744 – 1945, kdy o něj přišli na základě Benešových dekretů,“ vysvětluje historik muzea Jindřich Nusek. Většinu nábytku, kterou pracovníci muzea použili pro expozici, navíc pochází právě z vlašimského zámku, takže se s ním setkali i příslušníci tohoto rodu .

V bývalém hlavním společenském salonu se expozice věnuje Carlosovi Auerspergovi. „Nejen že byl prvním premiérem rozděleného Rakouska-Uherska, ale také byl dlouholetým maršálkem českého Zemského sněmu. A milovníci opery ví, že on dost „mohl“ za vznik nového Německého divadla, dnešní Státní opery. A měl i další záliby, byl například milovníkem parků,“ dodává historik.

Samostatnou kapitolou expozice je ale podle historika téma Carlos Auersperg a ženy. „ On patřil ke lvům salonů,“ potvrdil historik. Další místností expozice je nejen proto ložnice, kde se zachovalo původní táflování, tj. dřevěné obložení stěn. Poté co přestala být ložnici, se proměnila na lovecký salon. „My chceme i tuhle podobu připomenout, takže tu bude pár loveckých trofejí, lovecké trouby a podobně,“ naznačil další plány Jindřich Nusek.

Stálá expozice Podbladnického muzea je otevřená od 28.února, nová expozice, věnovaná rodu Auerspegů, bude otevřená až na konci dubna.

autor: haj
Spustit audio