Nad hlavami 50 tisíc lidí svištěly gripeny. Vojáci otevřeli brány letiště v Čáslavi

23. květen 2015

Na 50 tisíc lidí dorazilo v sobotu na vojenské letiště v Čáslavi, aby vidělo nejmodernější armádní techniku ve vzduchu i na zemi. Největší zájem byl o letouny JAS - 39 Gripen. Právě s ním v úterý odpoledne na letišti havarovali maďarští piloti, kteří přiletěli na mezinárodní vojenské cvičení Lion Effort.

Oslavy deseti let letounů gripen ve výzbroji české armády vyvrcholily v sobotu Dnem otevřených dveří na 21. základně taktického letectva v Čáslavi. Ale nešlo jen o gripeny, i když právě tyto stroje švédského výrobce lákaly návštěvníky nejvíce.

„Dělám modelařinu, sleduju historii a všechno okolo letectví, ale nejvíc jsem se těšil právě na gripeny,″ řekl reportérce starší muž.

Není divu. Létat s tímto strojem je podle vojenského pilota Michala Daňka snem každého profesionála. „Je to nejlepší letadlo, které máme momentálně ve výzbroji,″ vysvětlil pilot.

Podle mluvčího letecké základny Tomáše Maruščáka nabídla armáda návštěvníkům i další zajímavou techniku. „K vidění byly demo ukázky belgické F 16, švédského a českého JASu-39 Gripen či L 159 Alka. Bohatý byl i doprovodný program,” poznamenal.

První odhady počítají s tím, že na letiště dorazilo v sobotu kolem 50 tisíc lidí. Mnozí z nich chtěli na vlastní oči vidět, kde se v úterý odpoledne rozlomila vojenská stíhačka maďarské armády, která přiletěla na mezinárodní cvičení Lion Effort.

autoři: haj , jum
Spustit audio