Nakažlivé spalničky se rozšířily do středních Čech. V karanténě je i posádka záchranářů

27. duben 2018

Na Berounsku a Kladensku se objevily spalničky. Do regionu se podle lékařů dostaly nejspíš z Prahy, kde už je zhruba 70 případů. Kvůli kontaktu se spalničkami zůstávají doma od minulého týdne desítky zaměstnanců pražské záchranné služby, služby omezil i urgentní příjem motolské nemocnice. Středočeští záchranáři se na možnou epidemii připravují.

Ve středních Čechách bylo do pátku potvrzeno 13 případů spalniček. Mezi nemocnými jsou tři děti, jeden mladistvý a devět dospělých. Pět nakažených nebylo očkováno vůbec, dva pouze jednou dávkou.

Nejvážnější je situace na Hořovicku, kde se do kontaktu s nemocnými dostali členové zdravotnické záchranné služby a museli do karantény. Nemocnice Hořovice teď preventivně nabízí vakcíny všem zdravotníkům zdarma.

Kvůli kontaktu se spalničkami zůstávají doma od minulého týdne desítky zaměstnanců pražské záchranné služby. Motolská nemocnice kvůli nakažení jednoho ze zaměstnanců a izolaci ostatních pracovníků musela částečně uzavřít lůžkovou část urgentního příjmu. Záchranka ale zatím podle své mluvčí Jany Poštové všechno zvládá a pacienty rovnoměrně rozděluje mezi ostatní nemocnice.

autor: sap
Spustit audio