Náměstí Jiřího z Poděbrad v Poděbradech čekají změny. Město shání dotace

11. únor 2016

Jak by v budoucnu mohlo vypadat poděbradské náměstí Jiřího z Poděbrad? Pro odpověď je možné si zajít už v těchto dnech na tamní zámek, kde začíná výstava architektonických návrhů, jak zkrášlit centrum lázeňského města.

Poděbrady chystají rekonstrukci náměstí Jiřího z Poděbrad. Před časem město vypsalo architektonickou soutěž na téma, jakým způsobem je možné hlavní prostranství v centru lázeňského města zkrášlit. Architekti poslali celkem 32 prací. Všechny jsou už od prosince k vidění na internetu. Až do 10. března si návrhy mohou zájemci prohlédnout i na výstavě v aule na druhém nádvoří zámku.

Úkolem architektů bylo skloubit historický ráz města se stále narůstající dopravou. Soutěžící navrhli celkem 6 typů různých dopravních řešení a většina zároveň hledala cestu, jak propojit náměstí s nedalekou řekou.

Návrhy posuzovali zástupci města i přizvaní nezávislí odborníci. Porota nakonec nejvýše ohodnotila práci autorů Alexandra Kotačky a Evy Pykové. Ten usměrňuje dopravu velkým oválným objezdem kolem celého náměstí a vytváří podmínky pro plynulý průjezd centrem města.

Mariánský sloup na Jiřího náměstí v Poděbradech

Rekonstrukce bude stát 50 milionů korun

Oceněné návrhy by se měly stát důležitým podkladem při přípravě vlastní přeměny náměstí Jiřího z Poděbrad. Vedení města chce ale nejdřív znát názor veřejnosti a zastupitelů. V plánu je veřejná beseda, není vyloučená ani možnost referenda, ve kterém by lidé mohli vyjádřit svůj názor na budoucí podobu centra. Důležité bude i to, jak úspěšně se radnici podaří získat dotace. První odhady mluví o 50 milionech, které bude na rekonstrukci náměstí nezbytné sehnat.

autoři: Michal Trnka , duch
Spustit audio