Nasvícené památky v Kutné Hoře jsou lákadlem pro turisty

26. květen 2015

Známý reliéf Jaroslava Vrchlického, vytesaný v Kutné Hoře do skály, by už brzy mohl svítit a stát se turistickou atrakcí ve městě. Slavnostní nasvícení kutnohorských památek slaví letos dvacáté narozeniny. První z nich rozzářilo světlo ze speciálních reflektorů v roce 1995 při příležitosti tehdejšího zápisu Kutné Hory na listinu přírodního a kulturního dědictví UNESCO. Od té doby ale počet nasvícených kostelů a významných městských domů narostl.

Nasvícené jsou skoro všechny památky, kvůli kterým vyhledávají Kutnou Horu turisté z celého světa. Asi vůbec nejznámější je chrám svaté Barbory, který se může slavnostním nasvícením chlubit už zmiňovaných 20 let. Z těch dalších je to například Vlašský dvůr, bývalá Jezuitská kolej nebo stará kamenná kašna naproti knihovně.

Například loni vyšly náklady na provoz a údržbu více než 280 slavnostních světel městskou kasu na osm set tisíc korun. Světla, která dokáží kutnohorské památky rozzářit, ale čas od času potřebují obměnu. Letos se tak stalo v případě Kamenného domu. Hra světel a stínu je teď v případě této památky na Václavském náměstí mnohem působivější. Vlastně díky detailům - respektive novým svítidlům, která technici umístili na parapety oken. Pokud půjdete večer kolem, určitě i vy budete mít dojem, že světlo vychází z vnitřních prostor domu. Je to takový zvláštní pocit, těžko popsatelný. Musí se to vidět.

Slavnostní nasvícení Kamenného domu

Slavnostního nasvícení by se prý mohl dočkat také reliéf Jaroslava Vrchlického vytesaný v Kutné Hoře do skály. Nedávná světelná zkouška ukázala, že vkusně zvolené nasvícení může reliéf Vrchlického opravdu zvýraznit. Večerní pohled od chrámu svaté Barbory na protější skálu by se tak mohl stát další kutnohorskou turistickou atrakcí.

Úředníci teď chystají žádost o grant, který by pokryl náklady na nasvícení. Pokud město uspěje, může získat až skoro půl milionu korun. Zároveň by lampy mohly rozzářit i část takzvané Královské procházky, která vede údolím Vrchlice (které si známý spisovatel a dramatik natolik oblíbil, že si podle něj zvolil i své umělecké jméno) je oblíbeným cílem výletníků.

V budoucnu se možná dočkají osvětlení i další místa v Kutné Hoře. Ve hře je ohradní zeď ve vrchní části parku pod Vlašským dvorem a také blízká budova Arciděkanství. Slavnostní světla by v tomto případě uvítali místní lidé i turisté. Chybějící nasvícení totiž při pohledu od chrámu svaté Barbory vytváří jakýsi „černý prostor“ a změna by pohledu na historické scenérie města prospěla.

autor: Michal Trnka
Spustit audio