Nedaleko Mladé Boleslavi se našla zřejmě nejstarší železná sekera na našem území

14. srpen 2012

Nedaleko Mladé Boleslavi se našla unikátní železná sekera. Podle archeologů byla vyrobena možná 500 let před naším letopočtem.

Jedná se zřejmě o nejstarší železnou sekeru na českém území. Přesné místo nálezu archeologové tají. Sekera je podle nich velice vzácná. Miroslav Harušťák z Mladé Boleslavi ji našel v lese pod tamním vrchem Chlum.

„Prostě ji tam někdo ztratil, před více než dvěma a půl tisíci lety, a nalezl ji až letos na jaře Miroslav Harušťák. Jedná se totiž o nejstarší železnou sekeru na Mladoboleslavsku a v takto železném provedení i na českém území. Její předchůdkyně byly bronzové, a ještě o pár tisíciletí zpátky kamenné,“ řekl nám archeolog Filip Krásný.

Archeologové tento typ nazývají sekera s raménky a datují ji do „předkeltské“ starší doby železné (halštatské), tedy do období 750-500 let před naším letopočtem. „Naše nalezená sekera byla vykována z kvalitního materiálu, snad dokonce z oceli, kromě rzi je totiž prakticky jako nová,“ tvrdí Filip Krásný. Přesné složení určí až chemická analýza. Sekera byla bojová, sloužila jako zbraň a jistě také jako symbol moci majitele.

Sekerka poputuje na konzervaci a poté bude umístěna v muzejním depozitáři. Její replika, která je už vyrobena, skončí zřejmě v dětské herně Muzea Mladoboleslavska.

autor: Jana Huzilová
Spustit audio