Nejchladněji bude mezi svátky. O Vánocích teplota vystoupí na 3 stupně, odhadují meteorologové

Následující čtyři týdny budou teplotně průměrné, nejchladnější období by mělo být mezi svátky. O Vánocích tak můžeme čekat teploty kolem 3 stupňů Celsia. Nejvíce srážek má spadnout už příští týden, celkový prosincový úhrn by ale neměl vybočit z dlouhodobého průměru. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zima na zahradě

Zima na zahradě | Foto: pixabay.com

V první polovině příštího týdne mají být maximální denní teploty většinou jen kolem jednoho stupně Celsia, v druhé polovině zpočátku v Čechách od 2 do 6 stupňů, postupně na celém území Česka od 6 do 10 stupňů Celsia.

„Minimální noční teploty budou klesat na -2 až -7 °C, ojediněle bude až kolem -10 °C, v závěru týdne většinou nad bodem mrazu v intervalu 6 až 1 °C," uvedli meteorologové.

Další dva týdny vychází teplotně průměrně až slabě nadprůměrně. Průměrná týdenní maximální teplota vzduchu se bude pohybovat kolem 3 stupňů Celsia, průměrná týdenní minimální teplota okolo -2 stupňů. Poslední týden období by měl být nejchladnější s teplotami okolo nuly nebo mírně pod ní.

Týden od 12. prosince nabídne srážkový úhrn jen okolo pěti milimetrů, poslední dva týdny roku pak okolo deseti milimetrů.

Na bílé Vánoce to zatím nevypadá. V prosinci zasněží, ale spíše bude pršet

Číst článek

„Srážkově očekáváme období průměrné. První týden bude srážkově průměrný až slabě nadprůměrný s průměrným týdenním úhrnem kolem 12 milimetrů," sdělil ČHMÚ.

Dlouhodobá průměrná teplota v období od 5. prosince do 1. ledna je v Česku -0,5 stupně Celsia. Nejchladnější byl rok 1969, kdy se průměrná teplota dostala na -6,1 stupně. Loni ale padl rekord opačný, průměrně byly 4 stupně nad nulou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme