Nejlepší obec pro život? Říčany

13. červen 2018

Nejlepší životní podmínky mají ze zhruba dvou stovek obcí s rozšířenou působností Říčany, které dokonce předběhly blízkou Prahu.

Vyplývá to z Indexu kvality života, který sestavila společnost Obce v datech ve spolupráci s poradenskou firmou Deloitte. Index porovnává dostupná data o zdraví, životním prostředí, službách či materiálních podmínkách v obcích.

Na nejvyšších příčkách žebříčku jsou kromě Říčan další obce z okolí hlavního města. Na třetím místě jsou Černošice, na šestém Beroun a na sedmém Brandýs nad Labem. Sama Praha je na druhém místě.

Černošice, kostel Nanebevzetí Panny Marie

„Obce v oblasti Prahy a okolí jsou na předních příčkách především díky výborné dostupnosti služeb a možností, které jsou koncentrované v Praze a pro okolní obce snadno dostupné, například vlakem. Navíc i v těchto obcích samotných bývá na počet obyvatel nadprůměrný počet těchto možností, třeba kvalitní školy a spolky,“ sdělil jednatel společnosti Obce v datech Jan Havránek.

Index kvality života byl podle Deloitte sestaven na základě zhruba tří desítek proměnných. Jsou mezi nimi třeba úroveň zdraví prostředí a dostupnosti zdravotní péče, podmínky pro práci, bydlení a vzdělávání nebo mezilidské vztahy - například ve formě místních spolků. „Projekt obce subjektivně nehodnotí, ale pouze porovnává dostupnost daných služeb a možností,“ doplnil Pavel Šiška z oddělení poradenství Deloitte.

Spustit audio