Nejradši má švestkovou a skořicovou. Zmrzlináře z Kutné Hory inspiroval syn

7. červenec 2016

Vanilková, pistáciová, oříšková a pro ty odvážnější třeba maková nebo bazalková. Právě teď je na zmrzlinu ideální doba, proto je zmrzlinář Martin Pacák z Kutné Hory v jednom kole. Setkáte se s ním ve stánku na kutnohorském sídlišti Šipší.

„Syn měl zájem o nějakou brigádu na léto, aby nezahálel. A když jsme projížděli kolem stánku se zmrzlinou, zmínil se, že by ho zajímalo točit zmrzlinu,“ popisuje své „zmrzlinové“ začátky Martin Pacák starší. Před dvěma lety pak potkal známé, kteří ho naučili, co všechno je k výrobě domácí zmrzliny potřeba.

„Dnes si děláme receptury svoje. Ovocné zmrzliny z ovoce a smetanové ze smetany, tak jak to kdysi dávno bývávalo,“ prozradil zmrzlinář ze sídliště. On sám navíc pochopil, že „jen“ vyrábět a prodávat zmrzlinu nestačí. Lidem z okolních domů, kteří patří k nejčastějším hostům u stánku, se naučil naslouchat. „Dnes už nás berou, že jsme „jejich“. Dáme se do řeči, řeknou nám o svých problémech, které dál neventilujeme, ty zůstanou jen tady u nás. Je to prostě rodinná atmosféra,“ dodal zmrzlinář.

Zmrzlinový stánek stojí na zahradě u domu Martina Pacáka

Než jde zmrzlina do stroje, musí ji zmrzlinář ochutnat a případně dochutit. „Mně osobně dokáže nadchnout skořicová se švestkovou,“ prozradil svůj zmrzlinový tip Martin Pacák starší. Zároveň přiznává, že jeho syn už je někdy v recepturách lepší než on. „Táta už mne naučil všechno od zásobování po prodej a jak zmrzlinu vyrábět,“ potvrdil Martin Pacák mladší. Protože ale zatím ještě studuje, v tátově stánku pomáhá alespoň o prázdninách.

autor: Michal Trnka
Spustit audio