Nejvíc krádeží jízdních kol řeší policisté v Polabí

27. září 2017

Speciálním nátěrem si ode dneška můžete nechat označit svoje jízdní kolo v Mělníku. Testují tam novinku - mezi odborníky se jí říká forenzní identifikační označení. Zjednodušeně řečeno půjde o umělou DNA kola. Tahle speciální látka by měla usnadnit pátrání v případě, že vám kolo ukradnou. Údaje o konkrétním kole budou v národním registru a tak půjde dohledat.

Ve středních Čechách se situace s situace s krádežemi kol liší město od města. Minimum takových případů hlásí třeba Benešovsko. Velký problém je to naopak v Polabí, kde je cyklistika hodně oblíbená. Například v Poděbradech řeší policisté za posledních několik týdnů asi deset krádeží se škodou v desítkách tisíc korun. Nejčastěji se tady kola ztrácí ze sklepů nebo kočárkáren. Třeba minulý týden zloděj zavítal do kolárny v domě v ulici Dr. Beneše.

Policisté v Poděbradech v této souvislosti upozorňují lidi, aby kočárkárny a sklepy poctivě zamykali a nepouštěli do domů nikoho cizího. Velitel poděbradských strážníků Miloš Dlabal taky zvažuje, že by se město přihlásilo do centrálního registru kol, takzvaného CEREKu. Ten sdružuje města i prodejce kol. Jeho uživatelé si můžou kolo označit speciální nálepkou s číslem. A díky ní se dá zjistit, komu kolo patří a jestli není hlášené jako kradené.

Ze středních Čech už jsou v této databázi například Příbram, Kolín nebo Kladno. Právě to si systém pochvaluje. Kontroly dělají strážníci tak, že vidí třeba kolo ve stojanu na náměstí a zjistí pomocí registrace do CEREKu, jestli není třeba právě ukradené.

Spustit audio