Některé středočeské nemocnice omezují provoz

29. leden 2015

S omezením musí počítat lidé v některých nemocnicích ve Středočeském kraji. Například v nemocnici v Mělníku se mluví o rušení až 80 lůžek, v Kladně je kvůli náporu lidí už od začátku prosince omezený provoz rehabilitačního oddělení a v Rakovníku je zavřené dětské lůžkové oddělení.

V Mělníku se mluví o rušení 70 až 80 lůžek na odděleních interních oborů. Vedení nemocnice se ale brání, že tolik lůžek rozhodně rušit neplánuje. Kritiku odmítá a snižování počtu hospitalizovaných lidí vysvětluje akutním nedostatkem zdravotních sester. Omezení se týká například interny a neurologie. Sester chybí zhruba třicet a podle vyjádření jedné z nich jsou důvodem hlavně nízké platy a hodně práce. Omezení počtu ošetřených lidí je podle mluvčí tohoto zdravotnického zařízení Dagmar Dvořákové dočasné.

„Část sester odešla na mateřskou rodičovskou dovolenou, část je v dočasné pracovní neschopnosti,“ vysvětluje mluvčí. Podle jejích slov je ale kvalita péče o pacienty plně zachována. „Naši pacienti prozatím úpravu provozu nijak nepocítili, stejně jako se nedotkla záchranné služby. Nedokladnou zdravotní péči poskytujeme ve stejné míře jako dosud,“ dodala mluvčí s tím, že omezení je dočasné a vše by se mělo vyřešit podle odhadu nemocnice do konce února.

Zdravotnická záchranná služba ale už některé problémy zaznamenala. Nemocnice jí odmítla převzít několik pacientů. Záchranáři je tak museli odvézt do jiných nemocnic. Ta nejbližší je v 35 kilometrů vzdáleném Slaném a další ještě o deset kilometrů dál v Mladé Boleslavi a Praze. Vedení záchranářů doufá, že se situace zlepší a že bude mít nemocnice vyjednané, kam mají v případě odmítnutí záchranáři pacienty vozit.

Mělnická nemocnice obhospodařuje oblast z asi 100 tisíci lidmi. Radnice se proto plánuje obrátit na kraj. „My máme koncepci zdravotnictví ve Středočeském kraji, která je nastavená na krajské nemocnice (tj. nemocnice, jejichž zřizovatelem je kraj), které poskytnou základní zdravotní péči a doplňkově počítáme i s dalšími nemocnicemi v kraji jako je ta mělnická,“ potvrdil středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD).

S omezením musí ale počítat i pacienti v některých dalších nemocnicích. Například v nemocnici v Kladně vzhledem k překročení kapacity rehabilitačního oddělení musí lékaři omezovat příjem pacientů už dva měsíce. Přednostně jsou ošetřeni lidé s akutním ochrnutím a úrazy. Vedení nemocnice podle jejího ředitele Vladimíra Lemona ale dělá všechno proto, aby se tato situace zlepšila.

V nemocnici v Rakovníku je pro změnu už od loňského listopadu zavřené dětské lůžkové oddělení. A to nejen kvůli nedostatku pediatrů, ale také kvůli malé vytíženosti lůžek. V nejbližší době se nejspíš neotevře, jeho uzavření ale zatím není podle mluvčí nemocnice Evy Milerové úplně definitivní. Začátkem listopadu se zavřela i porodnice, ta ale od 1. ledna 2015 opět funguje a dokonce prochází modernizací.

autoři: Alena Rokosová , duch
Spustit audio