Nemocnice v obležení pohřebních služeb. Objednávky pohřbů a příjem šatů, lákají kolemjdoucí

Pohřební služby v blízkosti nemocnic vadí lékařům i pacientům. Typický je případ pražské Thomayerovy nemocnice, kde pohřební služba sídlí dokonce přímo v areálu. Další dvě provozovny jsou hned naproti zdravotnického zařízení. Z prostor nemocnic přitom podnikatele v pohřebnictví legislativci vykázali před 15 lety. Jejich působení v areálech či okolí však zákon nezakazuje. Resort ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (za ANO) to nyní chce alespoň částečně změnit. Počítá s tím novela zákona o pohřebnictví, kterou aktuálně projednává sněmovna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohřební služba u Nemocnice Na Bulovce

Pohřební služba u Nemocnice Na Bulovce | Foto: Filip Jandourek

„Novela už výslovně uvádí i zákaz sjednávání pohřbů v areálu nemocnic nebo domovů pro seniory. Dodržování tohoto zákazu bude navíc dozorovat poprvé v historii pohřebnictví stát. Živnostenské úřady pak budou dozorovat zákaz provozování chladících zařízení v těchto areálech,“ popsal pro Zpravodajský web Českého rozhlasu Vilém Frček z tiskového odboru resortu.

Osvěta, nebo ukázka umučených disidentů. Komu patří těla z výstavy Body The Exhibition?

Číst článek

Úprava zavádí také peněžité sankce. Nepoctivcům bude nově za porušení zákona hrozit mimo jiné pokuta až půl milionu korun. Dosud úřady platnost zákona vymáhaly soudní cestou. „Jde spíše o apel na nemocnice a domovy pro seniory, aby provozovatelům pohřebních služeb ve svých budovách nenabízely žádné kanceláře nebo dokonce chladící zařízení,“ doplnil Frček z ministerstva pro místní rozvoj.

Přestože sjednávání pohřbů v nemocnicích není podle platné legislativy možné už od roku 2002, praxe tomu neodpovídá. Pohřební služby mají své pobočky buď v těsném okolí zdravotnických zařízení, nebo i přímo v nemocnicích. To je případ pražské Thomayerovy nemocnice, v jejímž areálu mohou návštěvníci narazit na pobočku pohřební služby Helfi.

"Kaple není nemocnice"

Nemocnice se brání tím, že kancelář pohřební služby v areálu neprovozuje a že navíc nepůsobí ani ve zdravotnickém objektu, ale v bývalé kapli. Smlouvu o pronájmu, kterou uzavřela se spolumajitelem Helfi Vladimírem Helmhackerem před pěti lety, se s ohledem na novou úpravu podle mluvčího Ondřeje Macury však chystá vypovědět.

„Kaple není kolaudována jako zdravotnické zařízení. Při uzavření smlouvy o pronájmu nebytových prostor byla pohřební služba Helfi vedením nemocnice důrazně upozorněna na dodržování zákona č. 256/2001 Sb. o pohřebnictví. Pohřební služba Helfi i Thomayerova nemocnice počítají s jejím ukončením,“ uvedl.

Pohřební služba Helfi v areálu Thomayerovy nemocnice | Foto: Filip Jandourek

Podle spolumajitele podniku Martina Uzla jde však o součást interní komunikace, kterou nechtěl příliš komentovat. „Zákon hovoří jasně. A pokud nám to zakáže, tak tam být nemůžeme,“ uvedl. Za neetické počínání své firmy nepokládá. „My nemáme v Thomayerově nemocnici jedinou reklamu. Takže to vnímám jako naprosto citlivý a etický přístup oproti jiným pohřebním službám,“ popsal dále.

Za neetické Uzel naopak označil působení konkurenční podnikatelů v okolí nemocnic. „Než se dostanete k vrátnici vinohradské nemocnice nebo Nemocnice Na Bulovce, projdete kolem několika pohřebních služeb s obrovskými transparenty. To si myslím, že by měl zákon o pohřební řešit. Bohužel neřeší,“ dodal.

S pohřební službou Helfi se přitom z minulosti pojí podle Mladé fronty Dnes aféra údajně neuctivé manipulace s nebožtíky a možného monopolu na odvoz zemřelých. Deník tehdy poukazoval i na možnou korupci lékařů pražské záchranné služby.

Nemocnice v obležení pohřebních služeb

Kvůli problematice pohřebních služeb v blízkosti nemocnic současně poslankyně hnutí ANO Zuzana Šánová interpelovala sociálnědemokratického ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka.

„Tento problém jsem řešil v Motole, kdy jsem se stal ředitelem. Přímo v areálu nemocnice byla pohřební služba. My jsme jí nájem zrušili, dneska je ta pohřební služba v ulici pod nemocnicí, kde už s tím nic neudělám. Takže z mého pohledu je to také eticky sporné,“ reagoval ministr v polovině ledna na plénu sněmovny.

Pohřební služby se tak po změně zákona usídlily hned za hranicemi nemocničních komplexů. Dvě provozovny jsou hned naproti Thomayerovy nemocnice. V „obležení“ je i pražská Fakultní Nemocnice v Motole, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Všeobecná fakultní nemocnice nebo Nemocnice Na Bulovce. Například jednatel pohřebního ústavu Elpis David Borovička v tom problém nevidí.

Reklama na pohřební službu u Thomayerovy nemocnice | Foto: Filip Jandourek

„Za velmi problematické a neetické považujeme působení pohřebních služeb v nemocnicích, kdy dochází přímému navazování pohřebních služeb a nemocnic. V Polsku toto vedlo až k cílenému usmrcování pacientů. Na tento problém poukazuje dlouhodobě Asociace pohřebních služeb, jejímž jsme členy,“ uvedl.

Kromě zákazu pohřebních služeb v areálu nemocnic počítá novela zákona o pohřebnictví ministryně Šlechtové, která prošla v uplynulém týdnu druhým čtením, s celkovým zpřísněním podmínek fungování i kontroly provozovatelů. Noví podnikatelé v pohřebnictví budou muset skládat zkoušku a mít praxi v oboru. Ti stávající pak budou muset mít místnost pro případnou úpravu zesnulých, do níž by měli přístup pozůstalí. Úprava také zakáže nejlevnější papírové rakve a zavede povinnost vydávat podrobné faktury.

Za neuctivé to nepovažuje ani majitelka pohřební služby Pegas Alena Hamanová, podle které je umístění kanceláří v blízkosti nemocnic logické. „My jsme se od našich klientů ještě nesetkali s nějakou negativní reakcí. Kanceláře, které jsou umístěny v blízkosti nemocnic, využívají pozůstalí úplně nejvíc. U zdravotnických zařízení je počet návštěv nejvyšší, klient to má nejblíž. Je to poptávka, která reguluje nabídku,“ popsala.

Propagaci pohřebních služeb v areálu nemocnic a sociálních ústavů zakázali zákonodárci v novele zákona o regulaci reklamy už předloni. Reagovali tak podle ministerstva pro místní rozvoj na neetický přístup některých pohřebních služeb, které k šíření reklamy využívaly například nemocniční kaple, zdravotnické školy v blízkosti nemocnic nebo domovy pro seniory.

Kristýna Guryčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme