Nenávist vám zatemnila rozum, internet je plný fotografií, jak spíte u piva, řekl Rath soudci

23. říjen 2017

Řadu ostrých prohlášení na adresu předsedy senátu Roberta Pacovského pronesl hned během prvního dne opakovaného hlavního líčení David Rath. Uvedl například, že nechce soudce, jenž nepožívá vážnost. Rathovi vadí fotografie, na níž je soudce Pacovský zachycen se sklenicí piva. Rath také soudci vyčetl, že ho "zaslepila nenávist" a nemůže tak o něm rozhodovat nestranně.

"Nepřeji si, aby mě soudil soudce, který se nechává fotografovat, když neplní povinnosti soudce. Mám právo požadovat, aby můj případ řešil soudce, který požívá vážnosti a jehož vážnost není snižována tím, že internet je plný fotografií, kde spí u půllitru piva," pronesl Rath.

Celý první den opakovaného hlavního líčení expolitik žalovaný z mnohamilionové korupce strávil zdůvodňováním, proč je soudce Robert Pacovský podjatý a neměl v jeho kauze rozhodovat. A mimo jiné oprášil jeden z nejvypjatějších okamžiků uplynulého hlavního líčení.

V červenci 2015 přímo do soudní síně nechal během jednání přinést fotografii soudce Roberta Pacovského, na níž je zachycen, jak spí s pivem. Soudce tehdy fotografii nechal zabavit. A Rath na něj kvůli tomu podal podnět ke kárné žalobě. "Vy jste se dopustil závažné věci, odebral jste obhajobě materiály," komentoval Rath.

Soudce v jeho kauze podle něj čelí i obrovskému tlaku ze strany vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) a prezidenta Miloše Zemana. Rath například připomněl Zemanův výrok, že zvažuje kárnou žalobu na soudce vrchního soudu Pavla Zelenku, jehož senát zrušil původní rozsudek v kauze. Rath tak před krajským soudem uvedl, že je mu jasné, jak podruhé rozhodne. "Vezmete starý rozsudek, přidáte pár odstavců a pošlete to dál," řekl.

autor: ogo
Spustit audio