Netradiční socha Bohumila Hrabala zdobí centrum Nymburka

11. říjen 2012

Netradiční socha spisovatele Bohumila Hrabala zdobí Náměstí Přemyslovců v centru Nymburka.

Právě v tomto městě a jeho okolí strávil známý pábitel podstatnou část svého života a zasadil sem i děj některých svých literárních počinů. Na Hrabala v Nymburce rádi vzpomínají dodnes. Proto při slavnostním odhalení sochy vládla veselá nálada a někteří hosté si s Bohumilem Hrabalem přišli i připít jeho oblíbeným místním pivem.

Jedním z prvních, kdo usedl na lavičku vedle Bohumila Hrabala, byl Vladimír Pokorný. Bývalý ředitel základní školy v Semicích byl přítelem slavného pábitele. Čas od času ho navštěvoval v chatové osadě Kersko, kde Hrabal se svými kočkami žil, a kde se také podle jeho předlohy natáčel film Slavnosti sněženek.

Vladimír Pokorný se s Bohumilem Hrabalem dobře znal

Podle Vladimír Pokorného si Hrabala na příliš velké oficiality nepotrpěl. Přesto by se mu prý netradiční socha v životní velikosti umístěná na lavičce a obklopená kočkami i štosem knih asi líbila. Už jen proto, že je vyrobena ze dřeva.

Sochu na zakázku pro město vyrobil místní sochař Michal Jára. Aby byla odolná vůči rozmarům počasí, snažil se co nejpečlivěji vybírat vhodné dřevo.

Suvenýr v podobě fotografie s Bohumilem Hrabalem skutečně doma nemá každý. Stopy po slavném spisovateli jsou přitom v Nymburce všude kolem. Už teď se středočeské město připravuje na oslavy stého výročí Hrabalova narození, které budou v roce 2014.

autor: Michal Trnka
Spustit audio