Neústupní. Hradištko rozehrálo riskantní spor s premonstráty o stamilionový majetek

12. září 2017

Mohli mít zámek, okolní budovy a řadu pozemků v centru obce, o které se soudí skoro čtvrt století. To všechno výměnou za pět hektarů orné půdy. Všechny dohody ale zastupitelé Hradištka pod Medníkem smetli ze stolu, protože věří, že stamilionový majetek nakonec vysoudí a získají všechno. Takhle skončil pokus o smír s Královskou kanonií premonstrátů, která na oplátku přestala s obcí jednat.

Uprostřed Hradištka stojí zámek, který patří premonstrátům. Okolní správní budovy, takzvané Účko, také. Pozemky jakbysmet. Na silnici je vidět přes rybník, který je také majetkem církve.

„Nám tady nepatří skoro nic,“ rozhazuje rukama nezávislý starosta Antonín Merta. Kvůli sporu zamrzl rozvoj obce, těžko se tu opravuje i jen kanalizace nebo chodník. „Tady se na tom udělalo politiků. Přijeli, fotili se, ale nevyřešili nic,“ řekl Radiožurnálu dobrovolný hasič Jirka.

Soudy včetně Ústavního rozhodovaly devětkrát. Vloni ale poprvé rozhodly ve prospěch Hradištka, když obec dokázala, že církev už majetek prodala za války nacistům. Premonstráti oponují, že to bylo pod hrubým nátlakem.

Jenže po roce právní zástupce premonstrátů Václav Valeš otáčí. „S Hradištkem se nedá seriózně jednat. Podepíšou dohody a pak je neplní,“ vysvětluje a pokládá na stůl návrh smíru, který zástupci Hradištka podepsali. Získali by klíčový majetek v centru obce výměnou za ornou půdu. Premonstráti by navíc stáhli všechny žaloby.
Jenže všichni zastupitelé byli nakonec proti, včetně těch, kteří smír podepsali. Mezi nimi i Petr Vlk. „Zjistili jsme, že by to pro nás bylo nevýhodné. Z orné půdy mohou být časem stavební parcely,“ říká. Podle Vlka musí zastupitelé postupovat jako řádní hospodáři.

Tohle už premonstráti nerozdýchali, s Hradištkem nechtějí mít nic společného a vyklízí pozice. Žádné žaloby nestáhnou a nezatížený majetek v obci prodají. „Část obce už jsme převedli kupní smlouvou na jiného zájemce. Dokud nebude v katastru, jméno neřeknu,“ klepe advokát Valeš významně na šanon. Podle zjištění Radiožurnálu jde o správní budovy kolem zámku.

Valeš potvrdil, že premonstráti se budou dál soudit o majetek až k nejvyšším instancím. Černý Petr tak zůstává v Hradištku, jehož zastupitelé věří, že mají lepší argumenty a další soudy vyhrají. Nechtějí vrabce v hrsti, ale holuba na střeše. Spor o stamilionový majetek s církví doposud vedou dvacet tři let.

autor: lsm
Spustit audio