Nevidomý horolezec Jan Říha ukazuje, že i s hendikepem se dá žít naplno

Nevidí, a přesto zdolal 38letý Jan Říha už několik horolezeckých výzev – například Kilimandžáro, Aconcaguu nebo El Capitan. Kromě toho vytrvalostně běhá a skoro pořád se usmívá. Rozhodl se také podpořit Nadační fond Českého rozhlasu. Honza se tak během sobotního koncertu Světlo pro Světlušku představí ve filmovém medailonu Zdenka Tyce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nevidomý horolezec Jan Říha pracuje na Pražském hradě

Nevidomý horolezec Jan Říha pracuje na Pražském hradě | Foto: Eva Rajlichová | Zdroj: Český rozhlas

Každý den vstává Honza ve tři čtvrtě na čtyři, do práce totiž jezdí až ze Stříbrné Skalice. Pracuje v Kanceláři prezidenta republiky na Pražském hradě, kde roznáší poštu. Chodí bez hole, nemá ani vodicího psa.

Přestože nevidí, Honza aktivně sportuje. Když neleze po horách, chodí běhat – má za sebou několik maratonů, které zdolal v čase pod čtyři hodiny. Rád také přednáší o svých horolezeckých expedicích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přestože nevidí, Jan Říha aktivně sportuje. Když neleze po horách, chodí běhat

Jeho aktivní přístup k životu se líbil i lidem z Nadačního fondu Českého rozhlasu, a tak o Honzovi natočil režisér Zdeněk Tyc krátký film. Honza se díky tomu setkal mimo jiné s hercem Ondřejem Vetchým.

„Ondra byl úžasný. Na to, jak je hodně známý, tak někteří lidé si třeba pak na něco hrají, tak on byl úplně obyčejný kluk. Vůbec si na nic nehrál, přišel, podali jsme si ruku a začali jsme si tykat. Ondra samozřejmě říkal, že občas nějakou stěnu leze. I přestože mu zaslepili oči, tak lezl velmi dobře. Přiznám se, že jsem to nečekal,“ vzpomíná Honza.

Premiéru bude mít klip už tuto sobotu během slavnostního koncertu Světlo pro Světlušku. Nevidomý horolezec už ale přemýšlí o zdolání dalšího vrcholu:

„Teď už připravujeme, Lucka Výborná a Honza Tráva, že bychom vyrazili příští rok na Čo Oju.“ Pokud se všechno povede, měl by Honza Říha vyrazit do Himálaje na svou první osmitisícovku příští rok v září.

Nevidomý horolezec Jan Říha pracuje na Pražském hradě | Foto: Eva Rajlichová

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme