Noční požár v Bohutíně na Příbramsku způsobil škody za desítky milionů

12. srpen 2017

Škodu za desítky milionů korun má na svědomí noční požár ve firmě, zabývající se výrobou a montáží podlahových krytin, v obci Vysoká Pec, která je součástí Bohutína na Příbramsku. S ohledem na předpokládanou vyšší škodu kvůli drahým strojům v zasažené hale přizval vyšetřovatel příčin požárů ke spolupráci policejního kynologa se psem, vycvičeným na vyhledávání akcelerantů hoření i experty Technického ústavu požární ochrany Praha.

Požár byl na operační středisko hasičů ohlášený v sobotu po třetí hodině ráno. K události vyjeli profesionální hasiči z Příbrami a Hořovic, kterým postupně dorazily na pomoc jednotky SDH obcí Bohutín, Březnice, Chrást, Komárov, Milín, Příbram VI-Březové Hory a Rožmitál pod Třemšínem. „Vzhledem k rozsahu požáru i počtu nasazených sil nechal velitel zásahu vyhlásit druhý stupeň požárního poplachu. Celkem se na místo sjelo dvanáct cisternových vozů a dvě automobilové plošiny,“ upřesnil mluvčí krajských hasičů Ladislav Holomčík.

Při příjezdu prvních jednotek byla požárem zasažena výrobní hala dřevěných podlahových krytin o půdorysu 20 x 40 metrů, která se nacházela v uzavřeném areálu firmy. „Do příjezdu zástupce společnosti tak prvotní zásah probíhal několika vodními proudy přes plot,“ dodal mluvčí. Později bylo nasazeno šest proudů C ze země a další dva z výškové techniky.

Hasiči museli postupovat velmi opatrně, protože nad hlavní částí objektu se propadla plechová střecha. Kromě likvidace plamenů v přímo zasažené hale se část jednotek zaměřila na ochranu navazujících objektů. Potřebná hasební voda byla kyvadlově dovážena z čerpacího stanoviště, které bylo zřízeno na nedalekém Vysokopeckém rybníku.

Požár se podařilo lokalizovat po třech a půl hodinách a v další fázi zásahu se jednotky soustředily na rozebírání střešní konstrukce, vyhledávání skrytých ohnisek a jejich dohašování. Po sedmé hodině se vystřídaly směny profesionálních hasičů a pokračovaly dohašovací práce. Kolem půl deváté začal velitel zásahu redukovat jednotky a nechal snížit poplachový stupeň. Do sobotních večerních hodin zajistila dohled nad požářištěm místní dobrovolná jednotka z Bohutína.

Požár v Bohutíně
Požár v Bohutíně
autor: von
Spustit audio