Noční vlci projedou v sobotu centrem Prahy. Povolil jim to magistrát

Prahou v sobotu projedou Noční vlci. Motorkářskou jízdu organizuje klub Red Eyed Crüe. Akci sice schválil magistrátní úředník, část vedení Prahy ale s průjezdem nesouhlasí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští Noční vlci vyrazili na každoroční jízdu do Berlína

Ruští Noční vlci vyrazili na každoroční jízdu do Berlína | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Skupina ruských motorkářů Noční vlci se v sobotu projede Václavským náměstím. Na pražských Olšanech si poté připomene výročí konce 2. světové války. Průjezd schválil magistrát, na který se obrátil Lalin von Lippowitz, prezident klubu Red Eyed Crüe.

Ne všichni ale průjezd ruských motorkářů vítají. Proti je například radní pro dopravu Petr Dolínek z ČSSD. „Mám s tím problém. Řada členů této skupiny schvaluje okupaci Československa v roce 1968,“ poukázal Dolínek.

Podle šéfa klubu Red Eyed Crüe Lalina von Lippowitze ale skupina nedělá nic protizákonného. „Požádali jsme magistrát o povolení přesně podle české legislativy a magistrát nám vyhověl,“ tvrdí von Lippowitz. Motorkáři by měli do Prahy přijet kolem 14. hodiny.

Na hejtmana Haška se snesla kritika za setkání s Nočními vlky

Číst článek

V úterý Noční vlci projeli Brnem. Na Ústředním hřbitově si připomněli výročí konce druhé světové války. Setkal se tam s nimi i jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), který poté zveřejnil společnou fotografii s motorkáři. Noční vlci na ní drží vlajku samozvané Doněcké lidové republiky na východě Ukrajiny.

Cesta Nočních vlků do Prahy je součástí jejich takzvané cesty vítězství, kterou zahájili koncem dubna v Moskvě. Zakončit ji chtějí v pondělí 9. května v Berlíně. Ruské úřady i média věnují motocyklistům mimořádnou pozornost, protože k jejich hnutí se hlásí i prezident země Vladimir Putin.

Ten čas od času navštěvuje jejich akce, které kritici označují za srazy krajních nacionalistů a pravicových radikálů. Šéf motorkářů Alexandr Zaldostanov je na sankční listině USA i Evropské unie za aktivní podporu ruské anexe Krymu. Průjezdu Evropou se neúčastní.

ČRo, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme