Nové jízdní řády, levnější jízdné. Chystá se zapojení Kladenska do Pražské integrované dopravy

19. červenec 2017

Levnější jízdné, možnost přestoupit s jednou jízdenkou z vlaku nebo autobusu na MHD. To nejsou jediné výhody, které cestujícím přinese už na konci prázdnin integrace části Kladenska do Pražské integrované dopravy. Pro Slánsko se tento krok chystá až příští rok.

Například od 26. srpna bude možné cestovat autobusy mezi Prahou a Kladnem na jednu jízdenku. To přinese i další výhody. Tou největší je, že při cestě z Kladna do Prahy budou platit nejen jednotlivé jízdenky - například za 24 nebo 32 korun - ale taky předplatní kupóny. Podle společnosti ROPID, která má integraci na starosti, můžou ti, kteří denně dojíždí z Kladna do Prahy, ušetřit až tisíce korun ročně.

Cestující také už nebudou muset řešit, se kterým dopravcem pojedou. Jízdenky integrované dopravy budou platit u všech.

Vlaky mezi Prahou a Kladnem a další spoje v okolí Kladna už v systému jsou, takže bude možné na jednu jízdenku přestoupit z vlaku na autobus nebo opačně.

V Kladně zůstane jednokorunové jízdné pro žáky a seniory zachováno

Stejně tak pokud cestující pojede z Prahy do Kladna, může se stejnou jízdenkou pokračovat i v tamní MHD. Na území Kladna budou platit jízdenky Pražské integrované dopravy. Fungovat to bude i opačně, tedy když si v Kladně koupíte jízdenku do Prahy na Veleslavín nebo na Zličín, tak budete moct se stejným lístkem přestoupit třeba na metro.

„Ti, kteří byli zvyklí cestovat jen MHD po Kladně pro ty se nic nemění. Zůstávají zachovány veškeré slevy, které poskytuje město Kladno včetně jednokorunových jízdenek pro studenty, žáky a seniory,“ potvrdil mluvčí společnosti ROPID Filip Drápal.

Slánsko se do integrace zapojí až příští rok

V souvislosti s integrací se ale budou měnit i jízdní řády autobusů. A nebude to malá změna. Podle organizátora pražské MHD Ropidu si v současné době totiž mezi sebou snaží soukromí dopravci přebírat cestující a nasazují spoje na stejný čas jako konkurence. To by se ale od konce prázdnin mělo změnit a spoje by se měly víc rozprostřít. Ve špičce bude interval mezi Kladnem a Prahou 5 minut. Nové jízdní řády by měly být podle ROPIDu k dispozici nejpozději do konce července.

Cestující z oblasti Slánska se ale zatím nového systému nedočkají. Tento krok by se měl uskutečnit až příští rok. Další informace najdete na stránkách ropid.cz

Schéma linek PID Praha - Kladno
autoři: onj , kne
Spustit audio