Nově otevřený silniční průtah Mladou Boleslaví výrazně pomůže dopravě ve městě

Dopravě v Mladé Boleslavi by se ode dneška mělo výrazně ulevit. Ve městě byl otevřen nový silniční průtah, takzvaná severovýchodní tangenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce na Severovýchodní tangentě v Mladé Boleslavi

Práce na Severovýchodní tangentě v Mladé Boleslavi | Foto: Mladá Boleslav, Oficiální stránky statutárního města

Průtah vede kolem tamní automobilky a propojí centrum města s kruhovým objezdem v Jičínské ulici. Ta je vedle rychlostní silnice R10, takže řidiči budou moci rychleji a jednodušeji opustit město. To se hodí hlavně při střídání směn v automobilce, kdy se tisíce aut potřebují dostat z města nebo do něj.

Nová silnice by měla snížit počet projíždějících osobních aut až o třetinu. Ve městě také klesne množství emisí, hluku i dopravní zátěž na silnicích.

Doteď byly problémy s průjezdem města nejhorší ráno kolem šesté hodiny a odpoledne okolo 14. hodiny, kdy se směny v automobilce střídají.

Když řidiči chtěli projet centrem směrem na Kosmonosy a dále na Českou Lípu, a opačně pak od Bělé pod Bezdězem na rychlostní silnici R10, zdrželi se klidně i půl hodiny. Navíc z továrny vyjíždí hodně nákladních aut, která přiváží a odváží materiál a nová auta.

Celkem bylo prostavěno přes 270 milionů korun, z toho necelých 245 milionů platil stát a 27 milionů Středočeský kraj. Politici tah slibují už téměř deset let. Stavět se ale začalo až v listopadu 2012 a oproti původnímu termínu bylo dokončení tangenty o rok posunuto.

Obchvat - Mladá Boleslav | Foto: Český rozhlas

Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme