Novinky v dopravě: z Prahy do středních Čech vyjel vlak už v půl třetí ráno

10. prosinec 2017

V Česku v neděli začal platit nový jízdní řád na železnici. Radost mají Středočeši, kteří jezdí do Prahy za zábavou. O víkendu vyjíždí nově do okolních měst - Kolína, Berouna, Benešova nebo Kladna - noční spoje o půl třetí ráno. Levnější cestování a více vlakových spojů přineslo na Benešovsko zapojení železnice do Pražské integrované dopravy. Nově do ní patří Voticko a Vlašimsko. Do integrované dopravy se zapojilo také Byšicko, Kokořínsko a Velvarsko.

„Lidé se chtějí bavit, chodí na koncerty, do divadla a pak se v noci samozřejmě potřebují vrátit domů,″ vysvětlil strategii mluvčí Českých drah Radek Joklík. Až dosud jezdily poslední vlaky z metropole kolem půlnoci a první pak o páté ráno. Nově byly přidány spoje, které z hlavního nádraží metropole vyjíždějí v půl třetí ráno.

K pražské integrované dopravě se v neděli připojilo Byšicko, Všetatsko a Velvarsko. Znamená to, že lidé můžou mít na celou trasu do Prahy a na jízdu po hlavním městě jednu jízdenku. Podle mluvčího Ropidu Filipa Drápala díky takzvané integraci taky ubydou některé přestupy a cesta vyjde levněji.

„Novinkou je také posílení linky 369 mezi Mělníkem a Prahou, která jezdí dvakrát častěji než dosud, to znamená ve třicetiminutových intervalech. Zároveň se povedlo prodloužit linku mělnické městské linky 474 na obou koncích," doplnil.

Nové jízdní řády přinesly levnější cestování a více vlakových spojů také na Benešovsko. Do pražské integrované dopravy se zapojilo nově Voticko a Vlašimsko. Třeba za cestu Votice - Praha hlavní nádraží lidé platili 101 korun, nově je to 84 korun.

„Nový spoj přibude z Benešova do Vlašimi, pojede z Benešova vpodvečer zhruba v 19 hodin a z Trhového Štěpánova se bude vracet v devět hodin večer. Více vlaků začne jezdit také na trase z Olbramovic do Sedlčan a dokonce jeden pár odpoledního školního spoje pojede z Olbramova přímo do Votic,″ vysvětlil odborník na dopravu Jan Vachtl.

autor: redakce
Spustit audio