Nový babybox v Berouně je součástí místního dětského domova

19. říjen 2017

Moderní babybox, do kterého můžou matky odložit novorozence, začal ve čtvrtek odpoledne fungovat v Berouně. Ten je tak posledním bývalým okresním městem ve Středočeském kraji, kde schránka pro nechtěné děti chyběla. Za více než deset let existence babyboxů v nich našlo záchranu 160 dětí, necelá dvacítka právě ve středních Čechách.

Zakladateli babyboxů Ludvíku Hessovi se v Berouně dlouho nedařilo najít místo, kam by se schránka dala umístit. Nakonec ho našel v ulici Mládeže u Dětského domova, kde je nepřetržitá služba.

Moderní schránka, do které může matka nechtěné dítě umístit, má kromě topení také klimatizaci. Lepší je elektronika i celý systém signalizace, která na vložený předmět upozorní. Na váhu, která je v boxu zabudovaná, míří kamera.

Sestry nebo sociální pracovnice tak poznají, jestli tam dítě někdo opravdu odložil, nebo jestli jde o planý poplach. Zároveň ještě chodí upozornění na mobil.

Nové modely mají například v Kladně, Mladé Boleslavi nebo Kolíně, výměny by se měly dočkat i ty v Benešově nebo Mělníku. Naopak ve Slaném, Neratovicích nebo v Nymburce slouží dosud staré typy schránek.

autor: redakce
Spustit audio