Nový most v Obořišti zmírní povodně, voda pod ním lépe proteče

29. srpen 2015

Obořiště na Příbramsku má nový most. Nahradil původní sedmi obloukový, který zadržoval větve. Voda se kvůli tomu pravidelně jednou za čtyři roky rozlila do okolí a vytopila domy. Díky nové konstrukci by měly být povodně ve vesnici mírnější. Auta přes nový most projedou příští týden.

Truhlář Ladislav Lexa bydlí v domku nedaleko obořišťského mostu. Před dvěma lety mu ho voda ze soutoku dvou místních potoků zaplavila až do padesáticentimetrové výšky.

Důvod byl přitom "banální". Tehdejší sedmiobloukový most totiž zadržoval větve a další věci, které proud přinesl, a tak vodě zatarazil přirozený průtok.

„Nový most má větší průtočnost zhruba o třicet centimetrů do výšky, nejsou tam ty oblouky, tak by měl povodně zmírnit,″ věří starosta Obořiště Karel Dlouhý. Před dvěma lety bylo podle něj ve vesnici vytopeno 22 domků.

Nový most by mohl částečně pomoci i důchodkyni Ludmile Benešové, za jejímž domem teče Kotenčický potok. I ona už byla několikrát vytopená. V roce 2013 měla na zahradě, ve stodole i domě asi 1,5 metru vody. „Sedm slepic se mi utopilo,″ vzpomíná.

Most vyšel na 6,5 milionu korun a platil ho Středočeský kraj. Brzy ho ještě doplní socha sv. Jana Nepomuckého, patrona mostů a ochránce proti povodním.

autor: fir
Spustit audio