Novým berounským starostou je Ivan Kůs (ČSSD)

10. únor 2016

Beroun má nového starostu i většinu radních. V úterý večer je na jednání zvolili zastupitelé. V čele města zůstane po měsíc a půl dlouhém provizoriu dosavadní místostarosta Ivan Kůs (ČSSD). Pro jeho zvolení hlasovalo 14 zastupitelů z 19 přítomných.

O Kůsovi a jeho pravděpodobném zvolení se mluvilo ještě před jednáním zastupitelstva. ČSSD jej nominovala jako jediného kandidáta. Nový starosta se v nejbližší době chystá jednat jak s koaličními partnery tak i s opozicí. „Hlavní úkol je, abychom si s radou řekli naše priority, abychom upravili Programové prohlášení rady a abychom se na něm sjednotili. A budu rád, kdyby se k nám připojili i ostatní zastupitelé, včetně opozičních,“ uvedl nový starosta po svém zvolení.

Volbu starosty nepodpořila například TOP 09, která se s ostatními koaličními partnery na chodu města doteď podílela. Její představitel Patrik Brodan už předem říkal, že Ivana Kůse nepodpoří. A nesouhlasí ani se zvolením nového místostarosty Michala Mišiny za hnutí Ano.

Změn doznala i Rada města . Z bývalé rady zůstali jen Dagmar Pěničková (ČSSD), Josef Štěpánek (Nezávislí Berouňáci) a Kůs, který se posunul na křeslo starosty. Do vedení města se ale vrací třeba i bývalá starostka Šárka Endrlová z Nezávislých Berouňáků, která rezignovala loni v prosinci. Ta teď navíc bude mít pravomoc oddávat. Tým radních kromě nového starosty a místostarosty rozšíří ještě Vratislav Randa (ODS) a členka komise pro výchovu a vzdělávání Eva Chlumská (Nezávislí Berouňáci).

Nezávislí Berouňáci mají v jednadvacetičlenném zastupitelstvu šest křesel, ČSSD a ANO po třech mandátech. Po dvou křeslech mají koalice Strana zelených a Beroun sobě, ODS, TOP 09 s nezávislými a KSČM. Jeden mandát náleží uskupení Pro Beroun.

autoři: von , Kristýna Prošková
Spustit audio