Nymburská lakovna musí ukončit provoz. Nařídil jí to stavební úřad

23. březen 2018

Nymburská lakovna a zinkovna AZOS, resp. její nástupnická společnost Automotive Painting Partners (APP) musí podle mladoboleslavského stavebního úřadu bezodkladně ukončit nepovolený způsob užívání stavby. To fakticky znamená, že firma musí zastavit provoz. Odvolání nemá odkladný účinek, uvedl stavební úřad ve výzvě adresované firmě, které má Český rozhlas k dispozici. Informaci potvrdil nymburský starosta Pavel Fojtík (Změna pro Nymburk).

"Sdělení stavebního úřadu jsme teprve nedávno obdrželi. V současné době analyzují, co vlastně znamená, naši právníci. Podrobnější stanovisko sdělíme v průběhu příštího týdne. Každopádně, opakovaně trváme na tom, že máme platnou kolaudaci budovy, kde provozujeme výrobní linku,"říká Karel Samec, mediální zástupce Automotive Painting Partners (APP).

Úřad kontroloval areál zinkovny v polovině března. Zjistil, že firma provedla stavební úpravy výrobního objektu, na které dodatečně žádá stavební povolení. APP tak musí provoz podle úřadu ukončit nejpozději do pěti dnů ode dne doručení výzvy.

Nymburk se již několik let snaží donutit AZOS, aby snížil zápach z provozu, který podle místních obtěžuje jejich každodenní život. Firma s kritikou města nesouhlasí a uvádí, že splňuje veškeré předpisy.

Čtěte také

Spor mezi firmou a městem skončil až u soudu. Nymburský okresní soud loni v červnu rozhodl, že zápach z provozu AZOS neobtěžuje okolí víc než ostatní podniky v průmyslové zóně. Město se u soudu domáhalo toho, aby firmě nařídil zápach snížit. Rozsudek okresního soudu potvrdil letos v březnu také krajský soud. Druhou část žaloby, v níž Nymburk žádal zastavení provozu, postoupil okresní soud příslušným úřadům, tedy stavebnímu úřadu. Spis putoval na kolínský stavební úřad, který se ale prohlásil za podjatý. Konečné rozhodnutí tak učinil až stavení úřad v Mladé Boleslavi.

"Díky společnému úsilí vedení Města Nymburk a spolku Permanent jsme se tak po mnoha náročných jednáních na úřadech, institucích a ministerstvech, které jsme absolvovali, dočkali hmatatelného a důležitého výsledku. Velký dík patří neuvěřitelnému a nezměrnému úsilí členů a příznivců spolku Permanent. Děkuji všem za jejich práci a bojujeme dál," uvedla na oficiálním Facebooku města místostarostka Adriena Gabrielová (ANO).

autor: redakce | zdroj: ČTK
Spustit audio