O pořádek v Úvalech se budou starat městské Technické služby

29. květen 2015

Úvaly u Prahy chtějí ušetřit za svoz odpadu, péči o veřejné osvětlení nebo opravy chodníků a zároveň zlepšit kvalitu služeb. Všechny práce bude město dělat bez externích dodavatelů. Od příštího roku kvůli tomu vytvoří novou příspěvkovou organizaci s názvem Technické služby města Úvaly. Projekt schválili zastupitelé města v květnu.

Zhruba 20 milionů korun ročně platí Úvaly svoz odpadu, drobné opravy nebo péči o veřejné osvětlení. Služby pro 6,5 tisíce obyvatel nyní zajišťují soukromé firmy. Od nového roku si je město bude zajišťovat samo prostřednictvím svých technických služeb.

„Půjde o společnost, jejíž stoprocentním vlastníkem bude město,“ konstatoval úvalský starosta Petr Borecký. Věří, že s pomocí vlastní firmy město nejen ušetří, ale bude mít lepší vliv na kvalitu služeb.

Město se prostřednictvím vlastních technických služeb bude starat třeba o veřejné osvětlení, městský majetek nebo sběrný dvůr. Převezme starost o svoz odpadu a zřejmě i opravy ulic a chodníků.

Do budoucna se možná chystá i zlevnění poplatků třeba právě za svoz odpadu. Město také plánuje, že třeba svoz bioodpadu bude v ceně. Teď si za něj místní musejí připlácet.

Inspiraci našly Úvaly v nedalekém Českém Brodě. Tam se touhle cestou vydali před patnácti lety. Teď Úvalům radí, jakých chyb se vyvarovat.

Spustit audio