O protidrogovou prevenci v Benešově se zajímají i v zahraničí

26. listopad 2014

Centrum pro drogově závislé Magdaléna na Benešovsku rozšířilo počet pracovníků, kteří se starají o závislé i přímo v terénu. O plán protidrogové prevence se dokonce v Benešově zajímali preventisté z Japonska, Srbska a Anglie, benešovskou koncepci chce dát vedení kraje i jako inspiraci pro další města.

Do Centra chodí stovky lidí, jen za letošní rok přinesli drogově závislí na výměnu už přes dvaceti tisíc injekčních stříkaček. Dalších 142 použitých jehel pak pracovníci centra našli v terénu.

Dalším problémem na Benešovsku je stále rostoucí počet drogově závislých matek. S nimi mají hodně starostí pracovnice sociálního odboru benešovské radnice, který vede Iveta Turková: „U těchto matek je většinou soudně stanovený dohled, někdy to bohužel skončí tak, že dítě musí být odebráno, pokud je ohroženo na zdraví a na životě.“

Pracovníci Centra se také snaží své klienty ze závislostí dostat. Je to ale velmi složité a daří se to spíše výjimečně. Najdou se ale i pozitivní příklady. „Dostal se (kvůli drogám) až do výkonu trestu, dnes má dítě, je zaměstnaný, dostal zpátky obecní byt, o který přišel a je z něj skvělej kluk, jako byl, než začal brát drogy,“ vzpomínají na jednoho z mladších klientů centra jeho pracovníci.

Centrum Magdaléna se věnuje hodně také prevenci. Proč nebrat drogy se od něj dozví na nejrůznějších akcích každý rok tři tisíce školáků.

autor: haj
Spustit audio