Obce v okolí Bezdězu pátrají po tajných chodbách na hrad

24. únor 2015

Vede na tajemný hrad Bezděz ještě tajemnější chodba nebo ne? Lidé v okolních obcích mají už staletí jasno. Chodba existuje, jen se jí ještě nepodařilo najít.

Bájnou podzemní chodbu vedoucí na hrad Bezděz prozatím nikdo nenašel, ale určitě je to otázkou času, než ji někdo objeví. Když totiž projíždíte okolním krajem, tak v každé druhé vesnici lidé vypráví, že právě v jejich kostele, zvonici, faře nebo v tajemném sklepení některého z domů chodba začíná. Nezbývá tedy věřit, že se legendu o tajemné chodbě, kterou si lidé už po staletí hýčkají, podaří dříve nebo později ověřit.

Ve sklepě na zámku v Bělé pod Bezdězem, v nejhlubším místě, které je několik metrů pod povrchem, se nedávno se vynořila naděje, že právě tady začíná chodba na Bezděz. Nakonec se ale ukázalo, že tmavá, ale překvapivě suchá část sklepení sloužila ve středověku jako lednice. „Údajně tady měla vést tajná chodba až na hrad, ale zatím jsme na ní nenarazili. Jsou tady různé náznaky, že jel povoz, který se propadl do té chodby a podobně. Jsou tady různé sklepní prostory jako u většiny středověkých měst, je tady zřejmě nějaký systém podzemních prostor, ale že by se tomu dalo říkat chodba, to ještě ne,“ říká historik Josef Müller.

Je ale známo, že o chodbě se zmínil ve svém díle Bedřich Smetana. „Zajímavostí je, že opera Tajemství pojednává o tajné chodbě a odehrává se v konkrétním místě, v Bělé,“ dodal historik.

Kostel v Dolní Krupé na Mladoboleslavsku

Legendu z Bělé potvrzuje i další historik Karel Herčík.Pověst o tajné chodbě z bělského náměstí na Bezděz byla podle jeho slov zpracována už Eliškou Krásnohorskou. Ale to, že každá druhá třetí obec v okolí říká, že má tajnou chodbu na Bezděz, by se podle něj mělo brát asi s trochou nadsázky. „Může tam být například nějaká podzemní chodba, která spojovala kostel s tvrzí, to připouštím, ale rozhodně ne stovky metrů dlouhá chodba,“ míní Herčík.

Svoji chodbu na Bezděz má i Dolní Krupá. Podle starosty Lukáše Nedvěda by tedy údajně měla mít. „Z 15.století pochází pověst, že z naší zvonice, které se tady říká kaplička, vede tajná chodba na Bezděz, což je typické pro všechny obce v okolí, tak i my máme údajně cestu na Bezděz,“ dodal starosta.

autor: duch
Spustit audio