Obchvat Olbramovic sleduje inspekce životního prostředí. Kvůli kácení stromů

10. duben 2018

Stovky stromů musely v Olbramovicích na Benešovsku ustoupit obchvatu, o kterém se v okolí mluví už víc než dvacet let. Obchvat by měl z centra obce odvést dopravu směřující z Prahy na Tábor. Stavba začala kácením a to se některým místním nelíbí, protože podle nich není jisté, kdy a zda se začne stavět.

"Překvapilo nás, že se kácí v místedh, kde vůbec silnice nebude. Pokud by se tam terén upravoval, tak k tomu dojde určitě až po výstavbě obchvatu," uvedla jedna z obyvatelek Olbramovic.

Stížnosti lidí poslal obecní úřad Ředitelství silnic a dálnic, které má obchvat na starosti. Z inspekce životního prostředí nás kontaktovali s tím, že kácení proběhlo dřív, než bylo vydáno stavební povolení.

Inspekce životního prostředí věc stále prošetřuje. Za případné neoprávněné kácení hrozí firmě, která ho prováděla, až milionová pokuta.

Ředitelství silnic a dálnic potvrdilo, že nechalo vykácet téměř 800 stromů. Podle mluvčího Jana Rýdla ale rozhodně nepochybilo. "Kácení probíhalo v geodetem vytýčeném koridoru trasy a to vždy v plochách, k nimž Ředitelství silnic a dálnic má povolení ke kácení, pokud bylo pro daný úsek využíváno a zároveň i ošetřená majetková práva," poznamenal Rýdl.

Pokud se podaří dokončit vyvlastnění posledních pozemků, chce ŘSD začít stavět letos na podzim. "Nic nebrání ve výstavbě úseku ve směru od Benešova až k mimoúrovňové křižovatce, která je z obce Olbramovice směrem na Semtín, protože tam je majetkové vypořádání už hotové," konstatoval Miroslav Novák, který vyvlastnění zajišťuje.

autor: haj
Spustit audio