Obcím v okolí Prahy přibývá obyvatel. Chybí ale školy a školky, nestačí čističky

2. květen 2016

Čechy už neláká bydlet v centru města. Chtějí být blíž k přírodě. Týká se to zejména středních Čech a obcí v okolí Prahy.

Podle statistik za posledních pět let mají nejvíc nových sousedů obyvatelé Prahy-východ a Prahy-západ. Nárůst je v obou případech zhruba 14 procent. Na třetím místě v celostátním žebříčku je Berounsko, kde teď žije o šest procent víc lidí než před pěti lety. Mezi obcemi jsou vyhledávané například Nupaky, Květnice, Chýně, Doubek, Bašť Nová Ves nebo Chýně v okolí Prahy nebo taky Milovice.

Řada obcí ale není na příliv obyvatel připravená. Chybí třeba místa ve školách a školkách, k nově postaveným domům tu a tam nevedou silnice ani chodníky. Radnice bojují taky s kapacitou čističek odpadních vod. „Naše stávající čistírna je na hranici využití, my už nepřipojujeme nové objekty, protože by to (čistírna) nezvládla,“ potvrzuje starosta Říčan Vladimír Kořen z uskupení Klidné město.

V rámci České republiky naopak v uplynulých pěti letech ztratil obyvatele každý druhý okres. Nejvíc to pocítili na Karvinsku a Jesenicku.

autor: Monika Holubová
Spustit audio