Obyvatelé Dětského domova ve Slaném trénují přípravu vánočního menu

25. listopad 2014

Jen jednou za týden mají chlapci a děvčata z dětského domova ve Slaném informatiku. To je hodina, ve které se mohou na internetu podívat, jestli už jim někdo z dárců vyplnil jejich vánoční přání. Domov se totiž zapojil do tradiční akce Českého rozhlasu „Darujte hračku“, prostřednictvím které lidé posílají k Vánocům dětem do domovů hračky, kosmetiku, ale třeba také mobily nebo notebooky.

Pomocí stránky www.darujtehracku.cz může každý dárce i obdarovaný kdykoli zjistit, jestli už je vytoužený předmět na cestě. Před počítači je teď proto ve Slaném pěkná tlačenice. Děti se už ale taky ve cvičné kuchyni chystají na Vánoce.

Řízky, bramborový salát i cukroví na vánoční stůl už v těchto dnech zkoušejí připravit děti z dětského domova ve Slaném. Z 25 chlapců a děvčat pojede k rodině na svátku asi polovina. Ostatní si rozbalí dárky pod společným stromem.

V domově se potkávají děti s různými zkušenostmi: „Záškoláctví, agresivita, krádeže, útěky, ale i selhání rodiny, týrané děti,“ říká vedoucí zařízení Lenka Koulová.

Chlapci a děvčata chodí v domově jak do školy, tak i do různých kroužků, jako je keramika, vaření, gymnastika nebo sportovní hry. Po skončení základní školní docházky domov opouštějí. Jejich další osudy nejsou podle vychovatele Václava Buřiče většinou jednoduché. Jsou ale i pozitivní příklady.

Pečení cukroví je samozřejmostí

„Měli jsme tu chlapce, který celé dětství i dospívání prožil v našem zařízení, pak odešel, absolvoval záuční kurz v oboru kuchař, působí v severních Čechách, pracuje jako kuchař v restauraci, našel si tam známost a v současné době uvažuje o tom, že by se oženil,“ dodává vychovatel.

Spustit audio