Obyvatelé Nymburka si stěžují na zápach ze zinkovny. Firma obvinění odmítá

27. leden 2015

Už rok si lidé z nymburského předměstí Zálabí stěžují na dusivý zápach a někteří i zdravotní potíže. Téměř shodně také ukazují na údajného viníka - zinkovnu společnosti AZOS, která má v této části města výrobní halu. Jestli ale skutečně výpary unikají z provozu zmíněné firmy, se zatím nepodařilo prokázat.

„Šedesát let bydlím v Nymburce spokojeně, máme tu sport, ale dnes se tu moc sportovat nedá, protože se tu nedá dýchat,“ postěžovala si Danuše Javůrková, která žije v jednom z domů v rezidenční čtvrti na nymburském Zálabí. Na silný zápach v této části města pravidelně upozorňuje také její sousedka Miloslava Štěrbová. Ta patří k zakládajícím členům sdružení Permanent, které bojuje za zastavení provozu zinkovny. „Já když chodím po svém nádvoří, tak tam cítím kovový zápach. Pálí mne oči, pálí mne nosohltan,“ popisuje své obtíže.

Za viníka většina lidí shodně označuje právě společnost AZOS, která se specializuje na povrchovou úpravu kovů zejména pro automobilový průmysl. Firma ale od začátku obvinění odmítá a na svou obranu je připravena komukoli doložit výsledky měření. Těch bylo už nejméně 14 a žádné zatím neprokázalo, že by z výrobní haly unikaly do ovzduší škodlivé emise.

„Máme povolené limity, které jsou kontrolovány Českou inspekcí životního prostředí nebo Státním zdravotním ústavem. Ani jednou jsme nepřekročili vůbec nic,“ oponuje ředitel společnosti Petr Šimák.

Stížnosti lidí ze Zálabí se dostávají i k představitelům města. Už minulé vedení radnice se pokusilo prostřednictvím předběžného opatření výrobu v zinkovně dočasně zastavit. Soud tehdy návrh zamítl. Nymburk se teď spojil s pražskou Vysokou školou chemicko-technologickou. I s jejími odborníky chce radnice podle starosty Tomáše Macha (ČSSD) nejdříve vytvořit seznam chemických látek a sloučenin, které by mohly být zdrojem zápachu a příčinou zdravotních potíží u lidí ze Zálabí.

Tomáš Mach, starosta Nymburka

„Těch veličin je tam tolik, že je potřeba definovat, čím je to způsobené. Kyseliny, které tam převažují, se jinak chovají ve stavu plynném, kapalném nebo tuhém. Studie by se měla zaměřit na uvedené kyseliny a mastné látky, které jsou pravděpodobnou příčinou zápachu,“ říká starosta.

Vyostřenou situaci chce řešit také vedení zinkovny. Společnosti už třeba navrhla městu Nymburk a Krajskému úřadu Středočeského kraje vytvoření společné pracovní skupiny, která by se problémem zabývala.

autor: Michal Trnka
Spustit audio