Obyvatelé Sedlčanska řekli ne větrným elektrárnám

5. březen 2015

Větrné elektrárny na svém území odmítli obyvatelé Kosovy Hory i Jesenice na Sedlčansku. Obávají se, že by ocelový obři poničily nejen okolní krajinu, ale negativně ovlivnily i jejich zdraví.

S nepořízenou odcházela ze středečního jednání zastupitelstev Kosovy Hory a Jesenice společnost, která chce ve zdejší krajině postavit větrné elektrárny. Lidé její záměr odmítli, přestože se investor nakonec rozhodl namísto plánovaných čtyř větrníků postavit pouze dva. Souhlas obcí přitom firma potřebuje pro projekt vlivu stavby na životní prostředí.

„Výstavba větrných elektráren by znamenala totální devastaci krajiny s trvalými následky, které nepůjdou nikdy vrátit,“ vysvětluje autor petice František Musil z Kosovy Hory, proč se mu větrní obři za obcí nelíbí.

Zastupitelé v Kosově Hoře se jednohlasně shodli na tom, že větrné elektrárny v okolí nechtějí. Nepřesvědčili je ani odborníci, kteří přednesli průzkum vlivu staveb na přírodu a zdraví

Zastupitelé tentokrát souhlasili s názory obyvatel svých obcí a záměr firmy jednohlasně odmítli. Zároveň na středočeský krajský úřad zaslali připomínky k posudkům, které si nechala firma vypracovat. „Lidé si cení víc přírody než zisku, který by nám větrné elektrárny přinesly,“ poznamenal starosta Jesenice Miloslav Hrazánek.

Pokud se názor lidí z obcí na Sedlčansku nezmění, firma od projektu ustoupí. „Jestliže obce spolupráci odmítnou, sami v projektu pokračovat nebudeme,“ potvrdila zástupkyně společnosti Ostwind Věra Kopřivová.

V Jesenici lidé o větrných elektrárnách diskutovali dvě hodiny
autor: haj
Spustit audio